У току набавка опреме за гашење шумских пожара,униформи, шлемови... / -
31/05/2023 u 06:13 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Služba zaštite i spašavanja Danilovgrad ima 15 zaposlenih: Potrebni vatrogasaci i vozila

Predsjednik Opštine Aleksandar Grgurović donio je naredbu o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara za period od 1. juna do 31.oktobra kao i naredbu o zabrani loženja vatre na otvorenom

Zabrana o loženju vatre na otvorenom stupa na snagu 15. јuna i traje sve do 30. oktobra saopštili su za "Dan" iz Službe zaštite i spasavanja Danilovgrad. Navode i da se u susret požarnoј sezoni ukazuje potreba za nabavkom dodatnih vozila za gašenje požara, kao i za angažovanjem dodatnog broja vatrogasaca, spasilaca.

– Oprema kojom služba raspolaže se kontinuirano održava i redovno servisira. Zaposleni posjeduju ličnu zaštitnu opremu za gašenje požara, a značajan dio opreme je u fazi inoviranja, jer je u toku nabavka opreme za gašenje šumskih požara, uniforme, šlemovi, rukavice čizme, majice. U cilju pripreme za predstojeću požarnu sezonu servisirana su vozila i oprema za gašenje požara – navode iz ove službe dodaјući da su svi nedostaci otklonjeni i oprema se nalazi u tehnički ispravnom stanju.

– Pripadnici Služba zaštite i spasavanja su preventivno djelovali, obišli osnovne škole na području opštine i podijelili 670 flajera na temu "Šumski požari i bezbjednosna uputstva". Takođe, inicirali smo sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje, a sve u cilju što adekvatnije pripreme i preduzimanja preventivnih mjera za predstojeću požarnu sezonu. Duž željezničke pruge Nikšić, Danilovgrad, u naselju Bogićevići i Lalevići, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Direktoratom za zaštitu i spašavanje izvršena je pretraga terena za neeksplodiranim i ubojitim sredstvima, odnosno zaostalom municijom i bombama iz Drugog svjetskog rata. Zbog dugogodišnjeg problema javljanja požara na pomenutoj dionici izazvanih kretanjem teretnog voza, zakazan je sastanak sa predstavnicima kompanije "Montekargo" – navode iz Službe zaštite i spasavanja.

Najveći problem šumski požari i ljudski faktor

Na sastanku je Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje razmotreno je trenutno stanje i najavljeno donošenje seta preventivnih mjera u cilju blagovremene pripreme za potencijalne izazove sa kojima se službe mogu suočiti u toku ljetnjih mjeseci.

– Najveći problem i izazov su i dalje šumski požari i ljudski faktor u njihovom nastajanju, te će se u budućem periodu aktivno raditi na edukaciji, odnosno podizanju svijesti građana o potencijalnim opasnostima, mjerama prevencije i zaštite od požara. U tom cilju biće intenzivirana komunikacija Opštine sa građanima, primarno putem lokalnih i opštinskih sredstava informisanja, ali i kroz blisku saradnju sa mjesnim zajednicama – navode iz Opštine.

Dodaјu da Službe zaštite i spasavanja u svom sastavu ima 15 vatrogasaca, spasilaca, dok sezonski radnici nijesu angažovani.

– Mjesne zajednice su u proceduri formiranja novih savjeta mjesnih zajednica. U stalnoj smo komunikaciji sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu i nakon formiranja novog saziva planirano je održavanje sastanka sa predsjednicima MZ na kojima će se precizirati dalji koraci u cilju sprovođenja "Naredbe o preduzimanju preventivnih mjera na zaštiti od požara" i "Naredbe o zabrani loženja vatre na otvorenom". "Naredbom o preduzimanju preventivnih mjera na zaštiti od požara", predviđene su mjere koje građani i privredni subjekti, koji posluju na teritoriji opštine, moraju preduzeti u cilju smanjenja rizika od požara. Svi privredni subjekti, organi državne uprave i lokalne samouprave koji se nalaze na teritoriji opštine, dužni su da informišu predsjednika Opštine o preduzetim aktivnostima – ističu iz Službe zaštite i spasavanja.

Kako navode, predsjednik Opštine donio јe naredbu o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara za period od 1. јuna do 31.oktobra kao i naredbu o zabrani loženja vatre na otvorenom.

– Najugroženiji lokaliteti na području opštine su Studeno, Borov Do, Topolovo,Vukotica, Gostilje, Ruišta, Bandići, Donji i Gornji Zagarači, Novo Selo, Komunice, kao i dio duž željezničke pruge Nikšić, Danilovgrad, Dabovići, Bare Šumanovića, Vinići, Slapa, Viš, Bogićevići i Lalevići – navode iz Službe zaštite i spašavanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:03