Posjeta naših učenika SVilajncu / - USTUPLJEN AFOOTGRAFIJA
23/05/2024 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Srednjoškolci iz Crne Gore boravili u stručnoj posjeti Poljoprivrednoj veterinarskoj školi u Svilajncu

Zahvaljujući podršci Privredne komore Crne Gore, upriličena je petodnevna stručna posjeta učenika iz srednjih stručnih škola iz Crne Gore Poljoprivrednoj veterinarskoj školi sa domom učenika u Svilajncu.

Koordinator ovih aktivnosti bio je profesor Veljko Tomić iz JU Srednje stručne škole Bar.  

- Zahvaljujem se ovom prilikom našim domaćinima koji su nas tako srdačno dočekali, omogućili nam da ovdje budemo, da obavimo dio praktične nastave koji su po našim programima slični. Zahvaljujući Privrednoj komori Crne Gore koja je imala razumijevanja za nas, omogućeno nam je da ova grupa odradi jedan dio praktične nastave u Svilajncu. Djeca su oduševljena, utisci su pozitivni - kazao je Tomović.

image

Veljko Tomić, Srednja strručna škola Bar

- USTUPLJEN AFOTOGRAFIJA

Zadovoljstvo zbog uspješne realizacije ove posjete izrazio je Dejan Milunović, direktor Poljoprivredno veterinarske škole sa domom učenika u Svilajncu, te istakao da je ovo nastavak dobre saradnje koju imaju sa školama iz regiona Zapadnog Balkana.

- Drago mi je da možemo da budemo domaćini i da razvijamo odnose na nivo koji podrazumijeva dalju razmjenu i veću međunarodnu saradnju - kazao je Milunović

image

Dejan MIlunović, direktor Poljoprivredno veterinarske škoel u Svilajncu

- USTUPLJENA FOROGRAFIJA

Crnogorski učenici smjerova Agrotehničar i Veterinarski tehničar su u toku ove radne nedjelje obavljali praktičnu nastavu sa svojim vršnjacima iz škole u Svilajncu i stekli mnoga vrijedna znanja.

“Što se tiče biljne proizvodnje sad je najaktuelnija proizvodnja povrća, te su učenici imali priliku da rade u staklenicima i plastenicima. Za veterinarske tehničare je sezona uvijek aktuelna, imali su mogućnost da prisustvuju vježbama i praktičnoj nastavi Stočarstva u našoj školi - istakao je Milunović.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, realizaciju ove posjete je svestrano podržao i magistar poljoprivrednih nauka i profesor u SMŠ Golubovci, Aleksandar Kaluđerović.

- Mi se tokom naše nastave u Crnoj Gori i po našem programu  trudimo da naše učenike skladno raspoređujemo i na teorijskoj i praktičnoj nastavi. Sada se ukazala odlična prilika da učenici posjetom škole u Svilajncu uvide i tokom praktične nastave shvate značaj cjelokupnog procesa “od njive do trpeze”. Ova škola nam omogućava da vidimo kompletan proces proizvodnje, prerade, obrade zemljišta, đubrenja i svih ostalih agrotehničkih mjera koje su potrebne za jednu uspješnu proizvodnju -” kazao je profesor Kaluđerović.

Zadovoljstvo zbog ove posjete i boljeg upoznavanja sa vršnjacima iz škole u Svilajncu izrazili su i  sami učenici iz crnogorskih škola.

- Imali smo priliku da sa učenicima iz drugog razreda učestvujemo u velikoj i maloj praksi i imali smo priliku da radimo aplikaciju na životinjama. To je za nas ipak nešto novo jer nemamo tih prilika i mogućnosti da radimo sa velikim životinjama u našoj školi. Veoma sam zadovoljna sa gostoprimstvom naših domaćina - navela je Matea Mugoša, učenica SMŠ Golubovci.

Učenici i studenti iz Bugarske u posjeti Ministrastvu prosvjete, nauke i inovacija

- Ova škola nam je pružila mnogo toga što možemo da naučimo. Škola ima mnogo plastenika, staklenika, mašina, te smo imali prilike da naučimo mnogo toga o uzgajanju. Program škole mi se čini odličan i sviđa mi se što učenici vode računa o svemu ovome. Pozvao bih sve moje vršnjake da posjete školu u Svilajncu, jer je fantastična - dodao je Lazar Perišić, učenik SMŠ Golubovci.

Nakon ove uspješne posjete, sve uključene strane se nadaju da će se saradnja crnogorskih škola sa Poljoprivredno veterinarskom školom sa domom učenika u Svilajncu nastaviti.

- Nadam se da će iz Privredne komore Crne Gore podržati i neku narednu generaciju  da bi na neki način pokazali da je plemenito baviti se proizvodnjom hrane i da mladi ljudi upisuju ovo zanimanje - podvukao je profesor Veljko Tomić iz JU Srednje stručne škole Bar. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 12:55