фото: Драган Стојановић / - фото: Драган Стојановић
04/09/2021 u 09:55 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бару прву дозу вакцине примило 14.747 грађана, а ревакцинисано је 13.193

У Општој болници Бар међу љекарима тренутно нема инфицираних коронавирусом

Помоћник директора Опште болнице, епидемиолог Зоран Војиновић, изражава незадовољство темпом масовнe имунизацијe у Бару.

- Прву дозу вакцине је примило 14.747 грађана, ревакцинисано је 13.193 особа, што значи да је у Бару вакцинисано непуних 30 процената становништва. Од када је у мају почела масовна имунизација, успјели смо да вакцинишемо тек трећину становништва. С обзиром да је такође трећина грађана преболовала овај вирус, до колективног имунитета недостаје нам још 20-25 одсто вакцинисаних - каже он, истичући да када су у питању пријеми на КОВИД одјељење, чак 85 одсто је невакцинисаних.

- Вакцинисани увијек прођу са лакшом клиничком сликом, а када су у питању преминули од маја када је имунизација отпочела, тај однос је чак и већи- 92 одсто међу умрлима су невакцинисани, док је свега осам процената преминулих КОВИД пацијената примилo вакцину - каже др Војиновић.

У Општој болници Бар међу љекарима тренутно нема инфицираних коронавирусом. Међутим, када је у питању средњи медицински кадар, заражено је троје, а исти број је забиљежен и међу немедицинским особљем.

Он указује на неодговорност и недисциплинованост Барана.

- Довољно ми је да изађем на шеталиште, у локал, да видим снимке из дискотека, збројим податке о невакцинисанима, па да упитам суграђане шта они раде како би заштитили себе, сачували здравље. Понављам да треба да држе дистанцу, воде рачуна о хигијени руку, носе маске. Наравно, све ово у комбинацији са вакцином. То је једино рјешење -  истиче Војиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:55