/ -FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
21/07/2022 u 07:34 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Nikšiću skoro 8.000 penzionera živi od 147 do 290 eura

Najveću grešku Fond i resorno ministarstvo su napravili kada su minimalne plate povećane na 450 eura, a penzije su ostale mnogo ispod toga, kaže Vladimir Perović, predsjednik Udruženja penzionera

U nikšićkom Udruženju penzionera nezadovoljni su statusom članstva, ali i radom čelnika Fonda PIO.

O problemima sa kojima se suočavaju juče su u Nikšiću razgovarali sa predstavnicima Fonda Jelenom Sekulić i Željkom Pićurićem.

Predsjednik Udruženja Vladimir Perović je istakao da od 15.000 članova u Nikšiću većina, odnosno 8.000 pripadnika trećeg doba u Nikšiću živi od penzija koje su od 147 do oko 290 eura.

– Ne znači ništa 140 ili 200 eura minimalne penzije koju su najavili da će isplatiti tek u oktobru. To je devalviralo. Najveću grešku Fond i resorno ministarstvo su napravili kada su minimalne plate povećane na 450 eura, a penzije su ostale mnogo ispod toga. To što su nam tada uzeli ne mogu nam nadoknaditi bilo kojim povećanjem – kazao je Perović.

Nijesu željeli susret sa Aligrudićem i Rajkovićem

Delegacija Fonda koja je boravila u Nikšiću određena je nakon što su iz lokalnog Udruženja penzionera odbili da razgovaraju sa direktorom Fonda Rankom Aligrudićem i Milošem Rajkovićem iz Upravnog odbora.

Na sastanku je inače istaknuta veoma loša komunikacija sa pomenutim što se moglo vidjeti i čuti i prilikom godišnje Skupštine Udruženja koja je održana u martu.

– Danas je ovaj sastanak dokaz da smo pokušali da razgovaramo sa Fondom, da nađemo neku bolju saradnju u interesu penzionera. Nismo prihvatili da dođe direktor Fonda i predstavnik Upravnog odbora jer su stvarno bili drski prema nama, a rekli su i da će biti i oštri, da će da nas razdrmaju da radimo projekte, da nas uključe u to. Кakve projekte? Vide li oni u kakvim uslovima mi radimo? Zar da projekte radimo mi starosti od 75 do 100 godina koji smo više u ambulantama ili bolnica nego kući – istakao je Perović.

Osim sa primanjem, u Nikšiću su nezadovoljni i što je zaustavljena gradnja stanova za penzionere, kao i nedovoljnim brojem mjesta za odmore u Ulcinju, Igalu i na Žabljaku.

image

Perović

-FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

– Za 15.000 penzionera u Nikšiću dali su 200 mjesta u Ulcinju, i dodatnih 200, ali u martu, aprilu, novembru i decembru i to neka ne računaju jer niko u tim mjesecima neće da ide na more. Žabljak ne možemo da dobijemo, ukunuli su odmore u banji Viline Vlasi, a u Igalu ne možemo da dobijemo nijedno mjesto prije novembra – rekao je Perović.

Podjela zimnice prošle godine bila je katastrofalna, dijeljena je u oktobru a penzioneri su bili ograničeni da na rate mogu da kupe samo jedno jagnje. Perović kaže da je su za takvu situaciju direktno krivi čelni ljudi Fonda.

– Pomoć za penzionere ne isplaćuju i jednostavno ovu sirotinju koja nema ni za hljeb ne interesuje kakvo je stanje između Udruženja, Fonda i ministarstva – kategoričan je bio Perović.

Jelena Sekulić je kazala da je cilj sastanka da se sa Udruženjem penzionera "postigne neki dogovor". Saslušali su njihove primjedbe i sagledaće mogućnosti da im se izađe u susret, a ocijenila je da su najveće pritužbe na visinu penzija, i visoke cijene lijekova.

– Pokušavamo da napravimo neku saradnju i vidimo maksimalno koliko možemo da im izađemo u susret kako smo i ranije radili. Obići ćemo i druga Udruženja, a počeli smo sa Nikšićem gdje je Udruženje drugo po broju penzionera – kazala je Sekulić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:00