/ Фото: Дневне новине Дан
28/05/2021 u 06:35 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Улцињу пукао цјевовод, фекалије цуриле у море

Еколошки инцидент на рту Ђеране

Само неколико дана након што је предсједник Општине Улцињ Александар Дабовић разговарао са мјештанима Порт Милене о проблему колектора и подморског испуста за отпадне воде, на рту Ђеране на почетку Велике плаже, недалеко од хотелских комплекса, дошло је до пуцања цијеви и испуштања канализације у море из застарелих цјевовода који постоје на том подручју, пишу Дневне новине Дан. 

Овај инцидент видјело је више становника овог подручја, али и рибара који су изблиза снимили пуцање цијеви и цурење фекалија,а потом све објавили на друштвеним мрежама. Мјештани тврде да је цјевовод у видно лошем стању понајвише због непажње надлежних.

Подсјетимо, након недавног разговора мјештана који живе на подручју Ђерана и Порт Милене са Дабовићем, оцијењено је да је испуст неопходно интензивније користити, посебно током љетњих мјесеци, како се не би дошло у ситуацију да ова веома атрактивна туристичка зона трпи штету и изазива негодовање туриста.

image
Фото: Дневне новине Дан

 -Нажалост, у питању је вишеденијски проблем који није могуће ријешити у кратком року. Општина Улцињ, преко кредитних аранжмана са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), Њемачком развојном банком (KФW), и од скоро Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), ради на изградњи канализационе и водне инфраструктуре, али су то пројекти који захтијевају одређено вријеме.Свакако, изаћи ћемо у сусрет захтјевима мјештана, и већ радимо на изналажењу прихватљивог модела коришћења подморског испуста и колектора - казао је том приликом Дабовић.

Kанализациони систем града Улциња чине Западни ("Пристан" подморски испуст и пумпна станица) и Источни систем ("Ђеране" подморски испуст и пумпна станица).

Плановима унапријеђивања постојеће инфрастуктуре система за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) у Улцињу планиране су три фазе: проширење капацитета пумпне станице Пристан као и напуштање подморског испуста Пристан; транспорт отпадних вода западног и источног система до ППОВ, изградња новог подморског испуста Ђеране; пречника Ø1000мм, дужине око 500 метара, изградња пумпне станице у оквиру ППОВ за потребе испуштања пречишћене воде у нови подморски испуст Ђеране; коришћење постојеће ПС Ђеране за транспорт отпадне воде до ППОВ, односно рехабилитација постојећег подморског испуста Ђеране.

Стручњаци сматрају да би изградњом уређаја за пречишћавање отпадних вода Улциња били постигнути вишеструки позитивни ефекти, како са еколошког аспекта, тако и са генералним квалитетом живљења

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:09