Нови гранични прелаз / -Б.Је.
21/06/2022 u 06:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто свечаности блокада граничног прелаза Ранче

Позивамо премијера Дритана Абазовића и министра унутрашњих послова Филипа Аџића да предузму конкретне потезе и ријеше проблем како се не би циркус правио на граничном прелазу, саопштили су јуче мјештани Ранче

Радови на изградњи граничног прелаза Ранче приводе се крају, а становници истоименог села пријете да ће блокирати овај прелаз на дан свечаног отварањa. Наглашавају да су се на такав потез одлучили јер Општина Пљевља и Министарство унутрашњих послова, које је финансијер радова, нијесу урадила нову трасу пута са магистралног правца Пљевља – Пријепоље до села Ранче.

– Директно позивамо премијера Дритана Абазовића и министра унутрашњих послова Филипа Аџића да предузму конкретне потезе и ријеше проблем како се не би циркус правио на граничном прелазу – саопштили су јуче мјештани села Ранче, додајући да у намјери да блокирају гранични прелаз имају пуну подршку грађана Пљеваља, што ће се, како су навели, и видјети ако се проблем не ријеши.

image

Пут за село Ранче

-Б.Је.

Мјештани Ранча још од 2020. године, од када је почела градња граничног прелаза, траже да се изврши пробој и асфалтирање новог пута до села у дужини од око 300 метара, који би се даље укључивао на постојећи пут. У том случају мјештани би избјегли граничне контроле, односно до својих кућа долазили би без преласка граничног прелаза, како то раде последњих 16 година. У августу 2020. године дато им је обећање да ће прилазни пут до села имати прије новог граничног прелаза, али се то још увијек није десило.

– С обзиром на то да су радови приведени крају и да се ускоро очекује отварање новог граничног прелаза Ранче, мјештани ће на дан отварања то физички спријечити. Минстарство унутрашњих послова (МУП) може само да сања да ће отворити нови гранични прелаз, поручили су мјештани у саопштењу за јавност и појаснили да они неће дозволити да буду грађани другог реда.

Ни новац за експропријацију није исплаћен

Становници села Ранче, поред незадовољства због неизградње прилазног пута, огорчени су и због неисплаћивања новца за узурпирано земљиште. Како су недавно поручили, Влада им је изградњом новог граничног прелаза узурпирала дио имања, а новац за експропријацију још увијек није иплаћен. Читав случај је на суду и рјешење се тек очекује. Мјештани истичу да им је земљиште узурпирано од августа 2020. године, а да они пута до кућа немају.

У саопштењу се наводи да је 19. маја у кабинету предсједника Општине Пљевља Рајка Ковачевића одржан састанак са представницима МУП-а, граничне полиције и мјештана.

– На састанку је предсједник Рајко Ковачевић обећао да ће се хитно утврдити оптимална траса и да ће се пробити нови пут ка селу, како мјештани због градње новог граничног прелаза са Републиком Србијом не би морали да приликом путовања у Пљевља пролазе државну границу. До дана данашњег нико од надлежних из Општине није изашао на лице мјеста да утврди трасу новог пута, осим потпредсједника Општине Ненада Рубежића који је дао изјаву да проблем није нимало једноставан – наводи се у саопштењу мјештана села Ранче.

За изградњу новог граничног прелаза са Републиком Србијом у селу Ранче Влада је издвојила око 2, 5 милиона еура. Средства за нови пут до Ранча нијесу планирали ни Влади ни локална управа. Из локалне управе су недавно саопштили да треба добро видјети чија је обавеза изградња овог пута, јер постоје функционери који су мишљења да је Министарство унутрашњих послова обавезно да, поред изградње граничног прелаза, изгради и прилазни пут.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:23