sa sastanka / - FOTO: VLADA
04/01/2023 u 12:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada: Počinje preduzimanje urgentnih i dugoročnih mjera za Pljevlja

Vlada će u okviru mjera imenovati ekološkog inspektora za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu

U zgradi Vlade održan je sastanak premijera Dritana Abazovića, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković-Đurović i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića povodom enormnog zagađenja vazduha i teške ekološke situacije u Pljevljima, ali i u drugim crnogorskim gradovima. 

Rovčanin: Stanje u Pljevljima nedopustivo za državu koja je ustavnoekološka

Na današnjem sastanku odlučeno je da Vlada donesene urgentne i dugoročne mjere. 

- Vlada će subvencionisati cijenu električne energije, finansijski pomoći finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva, obezbijediti  dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski. Kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine biće otvorena u Pljevljima, samo su neke od mjera.

Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh će biti zagađen i narednih dana, izbjegavati aktivnosti na otvorenom

Kako navode, Vlada će u okviru mjera imenovati ekološkog inspektora za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu 

(VIDEO) Mnogi Pljevljaci ostali bez svježeg vazduha, falilo sjedišta u autobusu za Žabljak

- Vlada će naredne nedjelje formirati tim koji će predložiti dugoročne mjere, u okviru kojih će donijeti odluku da toplifikaciju Pljevalja proglasi za projekat od javnog interesa kako bi se obrzala njegova realizacija. Oni će subvencionisati termoizolaciju objekata, ali i ubrzati projekte toplifikacije drugih gradova na sjeveru koji imaju problem sa enormnim zagađenjem vazduha, poručili su iz Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:10