/ - FOTO: VLADA CG
11/09/2023 u 12:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Završena rekonstrukcija krova i fasade u Domu zdravlja Cetinje

Povodom završetka radova prigodnoj svečanosti na Cetinju prisustvovali su predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, kao i predstavnci lokalne samouprave, privrednici i građani

U Domu zdravlja na Cetinju završena je rekonstrukcija kompletne krovne konstrukcije i fasade objekta vrijedna preko 300 hiljada eura. Sredstva za ove radove obezbijeđena su iz fonda Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) koja su građani i privrednici donirali tokom COVID pandemije.

(VIDEO) Abazović objavio kako izgleda rekonstruisana zgrada DZ Cetinje

Povodom završetka radova prigodnoj svečanosti na Cetinju prisustvovali su predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, kao i predstavnci lokalne samouprave, privrednici i građani.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović kazao je da Cetinje po svemu zaslužuje da nakon puno godina ima rekonstrukciju Doma zdravlja.

- Čestitam direktoru Radoviću i njegovom timu na svim aktivnostima koje su preduzeli u prethodnom periodu- naglasio je predsjednik Vlade Abazović u svom obraćanju dodajući da želi svima da čestita u nadi da ćemo u kontinuitetu permanentno unapređivati zdravstvenu zaštitu i svima kojima je potrebno, servis pružiti u najbržem mogućem roku i na najbolji mogući način.

image
- FOTO: VLADA CG

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić zahvalio je građanima na doniranim sredstvima kao i strpljenju, koje, kako je kazao, pokazuju godinama unazad zbog zapuštene infrastrukutre zdravstvenih objekata i izrazio nadu da će ovakve prakse ubrzo postati prošlost.

‘- Dom zdravlja Cetinje, uz nesporni kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža građanima zahvaljujući medicinskom kadru, od sada će raditi u boljim i sigurnijim uslovima, što naša Prijestonica i njeni građani itekako zaslužuju‘-kazao je Šćekić.

On je poručio da je nakon spoljašnjih radova, prioritetni zadatak menadžmenta Doma zdravlja i Vlade Crne Gore, kao i lokalne samouprave,nastavak rekonstrukcije unutrašnjosti objekta, s ciljem obezbjeđivanja veće funkcionalnosti, komfora  i efikasnosti u radu.

image
- FOTO: VLADA CG

‘- U protekle dvije godine u cetinjski dom zdravlja uloženo je preko 130 hiljada eura budžetskih sredstava za nabavku medicinske opreme, uređenje prostora i unapređenje voznog parka. Do kraja septembra biće završeni radovi na adaptaciji i opremanju mikrobiološke laboratorije, u sklopu projekta koji  finansira Evropska unija, a koji obuhvata devet domova zdravlja u Crnoj Gori. Ovom adaptacijom biće znatno unaprijeđeni uslovi za rad laboratorije, kako u pogledu prostora tako i opreme, a sve u skladu sa EU standardima‘- poručio je ministar.

Govoreći o kadrovskoj strukturi cetinjskog doma zdravlja,  Šćekić je kazao da se trenurno na stručnom usavršavanju nalazi sedam specijalizanata, koji će nakon završetka školovanja nastaviti radni angažman u toj ustanovi.

- Posebno želim da naglasim da se početkom sledeće godine očekuje povratak dva ljekara sa specijalizacije iz oblasti pedijatrije i interne medicine, pa će ljekarski timovi biti dodatno osnaženi, a pacijetnima biti dostupnije zdravstvene usluge‘- naveo je on.

Gradonačelnik Cetinja, Nikola Đurašković, pozdravljajući prisutne izrazio je zadovoljstvo zbog, kako je kazao, ‘’realizacije značajnog projekta koji svjedoči o koraku naprijed u našim naporima da rješavanjem  višedecenijskog problema unaprijedimo i pružimo kvalitetne uslove i zdravstvenu zaštitu stanovnicima Prijestonice’’.

Đurašković je naglasio da kontinuiranim ulaganjem u zdravstvene ustanove ostajemo posvećeni najvažnijem cilju, zaštiti zdravlja pacijenata, odgovornosti prema njima ali i zdravstvenim radnicima, koji kroz ovakve projekte dobijaju napredniji ambijent za boravak i rad.

‘- Nadam se da će naše sugrađanke i sugrađani biti zadovoljni unapređenim uslovima u Domu zdravlja, te da će, kao i do sada, ova zgrada biti mjesto koje će na brz, siguran i kvalitetan način u potpunosti pružati usluge koje su im neophodne i mjesto gdje ćemo zajedno graditi bolju i zdraviju budućnost za našu zajednicu‘- poručio je prvi čovjek Prijestonice.

Direktor cetinjskog Doma zdravlja, dr Marko Radović kazao je da je ovo veliki dan za cetinjski dom zdravlja, koji je kao i cijela primarna zaštita ponijela veliki teret tokom Covid pandemije.

- Mislim da su sredstva koja su oprijediljena iz NKT-a utrošena na pravi način jer su višdecenijski problemi sa prodorom atmosferske vode, vlagom i kondezacijom dostigli svoj vrhunac.Benefite ove investecije će osjetiti svi zapošljeni od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, preko bolničkih ambulanti, kolega iz privatnog sektora, zaposlenii u Domu zdravlja ali on što je najbitnije građani i građanke Cetinja koji su korisnici zdravstvenih usluga‘-kazao je Radović.

On je kazao da se menadžment u poslednje dvije godine intenzivno bavio rjuešavanjem problema energetske efikasnosti i stvaranjem jednog pozitivnog okruženja za sve zaposlene.

On se zahvalio predsjedniku Vlade i ministru zdravlja na velikoj pomoći prilikom realizacije ovog važnog projekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 18:35