/ - FOTO: TVITER;SKRINšOT PREUZETO SA NEZAVISNIH
26/06/2023 u 10:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američki nosač aviona uplovio jutros u Split

Može nositi 75 aviona, a posadu, uključujući avionske zaposlenike, čini 4.500 ljudi

Ogromni američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford uplovio je rano jutros u Split. Ponos američke mornarice dug je više od 330, a visok 76 metara, a naziv nosi po 38. predsjedniku SAD-a Džeraldu Fordu.

Gradnja je koštala 12.8 milijardi dolara, a još je 4.7 milijardi utrošeno je za istraživanje i razvoj. Može nositi 75 aviona, a posadu, uključujući avionske zaposlenike, čini 4.500 ljudi, prenose Nezavisne.

-Posjeta služi unaprijeđenju odnosa SAD-a i Hrvatske jer dvije nacije rade zajedno na stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu regije, a posjet luci će takođe biti prilika da se posada susretne sa Splićanima i upozna bogatu istoriju i kulturu Hrvatske-objavilo je američka ambasada u Hrvatskoj, prenosi "Avaz".

Američka 6. flota, sa sjedištem u Napulju, provodi cijeli spektar združenih i pomorskih operacija, često u dogovoru sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, radi promovisanja nacionalnih interesa i sigurnosti SAD-a i stabilnost u Evropi i Africi, dodaju iz ambasade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:49