/ - UNSPLASH: TINGEY INJURY LAW FIRM SUD, PRESUDA
29/04/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužnicu zbog negiranja genocida. Optužnica je podignuta protiv Vojina Pavlovića iz Bratunca.

Vojin Pavlović je rođen 1976. godine u Bratuncu i državljanin je BiH. Protivn njega je podignuta optužnica za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje razdora i netrpeljivosti, prenosi N1.rs.

EU osudila negiranje genocida u skupštini RS i na mitingu u Banjaluci

- Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u opštini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja ‘Istočna Alternativa’ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda BiH - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Dodaje se da je optuženi odobrio i pokušao da opravda zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti je učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom je na samom skupu držao govor kojim kojim je odobrava i opravdava genocid.

Sud BiH je potvrdio optužnicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:21