Photo by Ömer Haktan Bulut on Unsplash, ilustracija
15/07/2021 u 21:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БиХ: Украден најстарији руком писани Куран из Атик џамије

Фојничку Атик џамију изградио је 1551. године Мустафа Син Хидру или Хадр, а украдении Куран је првобитно пронађен у зиду џамије након њеног спаљивања

Најстарији руком писани Куран украден је из Атик џамије у Фојници, у централној БиХ, гдје се годинама чува, јавља Klix.ba.

Портпарол МУП-а СБК Хасан Хоџић је за сарајевски портал потврдио да је пријављена крађа Курана, као и да је полиција изашла на лице мјеста и обавила увиђај.

-У сарадњи с надлежним Тужилаштвом, полицијски службеници предузимају мјере из своје надлежности у расветљавању тог кривичног дјела. Ово дкело ће се највероватније третирати као тешка крађа културног добра или ствари од нарочитог научног, умјетничког, историјског или техничког значаја- казао је.

Фојничку Атик џамију изградио је 1551. године Мустафа Син Хидру или Хадр, а украдении Куран је првобитно пронађен у зиду џамије након њеног спаљивања.

Стар је око 350 година, наводи Klix.ba и додаје да се широм Босне и Херцеговине, али и свијета могу пронаћи Курани стари више стотина година, израђени у Фојници, која је од давнина позната по преписивачима Курана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:09