/ - RIA NOVOSTI
23/03/2023 u 14:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blinken: Primjena Evropskog sporazuma okrenula bi pet članica EU priznanju Kosova

Naveo je da pitanje priznanja Kosova, za razliku od pet članica EU, još neko vrijeme neće biti aktuelno za Srbiju, i dodao da bi normalizacija odnosa dvije strane imala „veoma pozitivne efekte“

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je uvjerenje da bi primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje kosovske nezavisnosti od pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

Odgovarajući na pitanje senatorke Džin Šahin ima li napretka u ubjeđivanju pet zemalja EU (Grčka, Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar) da priznaju Kosovo, Blinken je u Kongresu SAD rekao da je to „pitanje na kojem se i dalje radi“, izrazivši uvjerenje da bi primjena Sporazuma vodila ka tome.

- Mislim da će činjenica da su dvije zemlje (Kosovo i Srbija) postigle dogovor, uz pretpostavku da će ga sprovesti, okrenuti tih pet zemalja (EU) prema priznanju- kazao je Blinken.

Naveo je da pitanje priznanja Kosova, za razliku od pet članica EU, još neko vrijeme neće biti aktuelno za Srbiju, i dodao da bi normalizacija odnosa dvije strane imala „veoma pozitivne efekte“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:06