/ (INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL)
13/01/2024 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Evropski put će biti završen ako Šmit nametne Izborni zakon BiH

Prema njegovim riječima, "ako prihvate da je u BiH normalno ono što kod njih niko ne smije ni da pomisli, jasno će poručiti da BiH nije država, već eksperiment"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će evropski put BiH biti završen, ako Evropska unija prihvati eventualnu odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, prenose Vesti.rs.

On je ocijenio da će stav EU prema namjeri Šmita da nametne Izborni zakon, pokazati kako tretiraju BiH. "Ako prihvate nametanje, znači da je evropski put završen i da BiH postaje crna rupa na karti Evrope", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim riječima, "ako prihvate da je u BiH normalno ono što kod njih niko ne smije ni da pomisli, jasno će poručiti da BiH nije država, već eksperiment".

Dodik je još naveo da je EU organizacija suverenih država, u kojima nema mjesta za eksperimente. "Nego, sve vrijeme razmišljam, čemu tolika žurba?! Neka je teška nužda ili su neke velike pare", napisao je on.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kome vlasti u BiH osporavaju legitimitet, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a, najavio je da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ako parlament BiH u skorije vrijeme ne usvoji taj zakon.

Izmjene Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbora i sprečavanje krađe glasova, usvojen je u Predstavničkom domu BiH i za njega su glasale sve stranke, osim Dodikovog SNSD-a i HDZ BiH.

Taj zakon mora bitio potvrđen u Domu naroda parlamenta BiH, gdje SNDS i HDZ BiH imaju kontroni paket glasaova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:42