Milorad Dodik / - X
08/03/2024 u 19:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: SAD pojačavaju pritisak, ponovo prijete sankcijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da SAD pojačavaju pritisak na BiH dok se ona približava određivanju datuma početka pregovora o prijemu u EU.

I u EU su svjesni da je BiH napravila čudo i na njima ostaje da to zvanično potvrde. Istovremeno kako se BiH približava datumu otvaranja pregovora, iz SAD se pojačava pritisak - napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodao je da je jasno da SAD ne odustaju od svojih interesa i da "na sve načine pokušavaju da obesmisle domaća rješenja".

- Način djelovanja je poznat: direktne pretnje i ucjene ili nas obavještavaju preko svojih nevladinih organizacija kako sve što smo napravili ne znači ništa. Јuče smo mogli čuti novu skandaloznu poruku i to od zamjenice pomoćnika sekretara za globalne poslove Ministarstva finansija SAD Ane Moris koja je istakla da je njihov cilj da izoluju Republiku Srpsku - rekao je Milorad Dodik.

Po njegovim riječima, zanimljivo je da je na dan kada je bilo zakazano suđenje protiv njega pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, Moris imala sastanak u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Dodik je proces koji se u Sudu BiH vodi protiv njega nazvao "montiranim postupkom koji Amerika vodi preko (visokog predstavnika Kristijana) Šmita".

- Istog dana američki poslušnici iz Tužilaštva BiH su pokušali; da grade predmet na izjavi službenika SIPA i na kraju nisu ništa postigli - ocenio je on.

Dodao je da je to razlog gnijeva Ane Moris, koji ju je "doveo do toga da svakom živom biću koje da podršku Republici Srpskoj, prijeti da će se velika Amerika obračunati i s njima".

- Na to je spala velika i moćna Amerika, da nakon političara prijeti bankama, privrednicima i svim ljudima - ocijenio je predsjednik RS.

Kazao je da u institucijama BiH predstavnici RS i Federacije BiH "svojim odlukama zajednički grade evropsku budućnost BiH, koja će dati novi zamah i bolju perspektivu za sve ljude u BiH".

- Bilo je potrebno puno rada da dođemo do zajedničkih rješenja i da sve strane preuzmu odgovornost da ispunimo ono što je EU od nas tražila i zbog toga je još važnije usvajanje ključnih zakona. Јednako smo zaslužni za svako rješenje i napredak koji smo ostvarili - napisao je Dodik.

Evropski savjet bi trebalo da 21. marta donese odluku o početku pregovora o prijemu BiH u EU.

Do tada parlament BiH treba da donese zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je već odobrio Savjet ministara BiH, kao i zakon o sudovima, o kojem još nema saglasnosti unutar vladajuće koalicije na državnom nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:26