/ - EPA-EFE - ALJBIN KURTI
27/04/2024 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti iznenađen izvještajem Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je iznenađen izvještajem američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u dijelu o Kosovu i zamjerio tom tijelu što u izvještaju nije spomenulo ocjene međunarodnih organizacija koje pokazuju napredak Kosova.

Stejt departmenta je u izvještaju ocijenio da na Kosovu 2023. godine nije bilo značajnih promena stanja ljudskih prava na Kosovu. Kao najozbiljniji problemi navedeni su nezavisnost sudstva, ograničenja slobode izražavanja i medija, korupcija u vlasti, rodno zasnovano nasilje i prijetnje nasiljem etničkim manjinama.

- Naravno da ima kritike za nas, ali ako pogledate izvještaj za 2019. godinu, Kosovo je danas napravilo izuzetan napredak i ono što me najviše iznenađuje je da se u izvještaju američkog Stejt departmenta, na primjer, ne navodi niti citira Fridom haus, Transparensi internešenel. Da su citirani, Kosovo bi moralo da bude pohvaljeno - rekao je Kurti u intervjuu za Dojče Vele (DW).

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da sve mora da bude u skladu sa zakonitošću, ustavnošću, javnim interesom i u odbranu prava građana kosovskih Srba, prenosi Nova.rs.

Kosovo slavi 16 godina jednostrano proglašene nezavisnosti; Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika

Rekao nje da je Zajednica „daleko od onoga što je tražio Beograd, kao u Bosni, za koju danas i međunarodni predstavnici – Evropljani i Amerikanci su protiv imajući u vidu koje su posledice uzrokovali Bosni“.

- Znači, formalizaciju Zajednice ne redukujemo na prava srpske manjine, ali istovremeno ne dovodimo u pitanje da su tu Zajendicu potpisali moji prethodnici Hašim Tači i Isa Mustafa, jedan prije 11 i drugi prije devet godina – kazao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 23:58