/ - FOTO: PEXELS
03/01/2023 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvati očajni zbog poskupljenja, euro napravio haos

Neposredno nakon uvođenja eura kao zvanične valute u Hrvatskoj, građani su počeli da se bune zbog poskupljenja životnih namirnica, ali i usluga javnih preduzeća, piše Index

Tako je počela saga oko pitanja - ko je kriv? Hrvatska vlada opravdala je uvođenje eura rekavši da su trgovci iskoristili situaciju da nezakonitno podignu cijene, dok trgovci poručuju da nije do njih. Tokom ovih prepirki najviše ispaštaju građani koji se žale na poskupljenje kafe, goriva i parkinga u gradovima.

Hrvatska uvela euro, plaćanje u kunama moguće još 14 dana

Hrvati su od 2. januara na društvenim mrežama počeli da dijele brojne primjere poskupljenja nakon uvođenja eura. Na spisku su prodavnice hrane i odjeće, usluge poput frizerskih salona i naplate parkiranja.

Ono što je zajednička tačka svih pritužbi jeste zaokruživanje cijena na okrugli broj eura. Recimo, ako je nešto koštalo 13 kuna, prodavci tu cifru sada zaokružuju na dva eura.

Kako bi dijelili svoja iskustva, građani Hrvatske oformili su grupe u kojima pišu o poskupljenjima sa kojima su se suočili.

-Muško šišanje kod lokalne frizerke 60 kuna. Dođem prije par dana. Kaže, zaokružiću na 10 eura da i vama i nama bude lakše- naveo je jedan od članova grupe.

Pored toga, došlo je i do poskupljenja goriva. Tako sada benzin 95 košta 1.33 eura po litru, a dizel 1.47 eura. Međutim, građani se, prema riječima predsjednice Udruženja za zaštitu potrošača Ane Knežević, žale na poskupljenje kafe.

-Imamo informacije s terena, ljudi se javljaju i žale. Najviša su poskupljenja oko kafe, ona najčešće poskupljuje. Dobili smo dojavu da je na jednom mjestu kava skuplja za dvije kune zbog tog zaokruživanja cijena- rekla je Knežević za hrvatski portal Index.

Nakon ulaska u Šengen: Evo šta je dozvoljeno unijeti u Hrvatsku

Kako je istakla, isto se dogodilo i sa drugim zemljama kada su ušle u evrozonu, poput Slovenije.

-To se dogodilo u svim zemljama koje su ušle u eurozonu, vidjeli smo to na primjeru Slovenije, Austrije, Italije… Upozoravali smo da Hrvatska neće biti izuzetak. I u navedenim državama je najgore bilo s cijenama kafe. Kod nas sad vidimo da su poskupljenja i u pekarama, tu isto dobijamo dojave- objasnila je predsjednica Udruženja zaštite potrošača.

Jučer popodne hrvatski premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima.

Kako je premijer naveo u poruci objavljenoj na Tviteru, sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezan za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.

-Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga- poručio je Plenković.

Isto je naglasio i hrvatski ministar privrede Davor Filipović.

-Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Naime, inflacija je 13.5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utiče porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića- rekao je on.

Ministar privrede kaže i da trgovački lanci već mjesecima dižu cijene. Ovo je, ističe on, posebno naglašeno nakon uvođenja eura i predstavlja pokušaj „varanja“ građana.

-Danas sam im poručio, a to poručujem svima koji konverziju žele da iskoriste na račun građana, to im neće proći- kazao je Filipović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:06