FOTO. Unsplash- Johannes Plenio Oluja, nevrijeme, grmljavina, munja / - FOTO. UNSPLASH- JOHANNES PLENIO OLUJA, NEVRIJEME, GRMLJAVINA, MUNJA
24/07/2023 u 23:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska i Slovenija očekuju jaču oluju od prethodne

Jak vjetar prijeti i sjevernoj Italiji, gdje su se prošle nedjelje stvorile intenzivne i razorne olujne ćelije koje su se potom kretale prema Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi trebalo da se dogodi i ovoga puta

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) Hrvatske saopštio je da će nakon visokih temperatura, region narednih dana ponovo pogoditi stravično nevrijeme, a identična prognoza stiže i iz Slovenije.

U noći između ponedjeljka i utorka doći će do lokalnih pljuskova i grmljavine. U utorak ponono vruće uz temperaturu između 32 i 34 stepeni Celzijusa.

Vruće će biti i na sjevernom Jadranu i u Lici. Biće sunčano, poslijepodne na zapadu oblačnije, a uz umjeren i jak razvoj oblaka krajem dana i u noći na sjevernom Jadranu, posebno u Istri, raste vjerovatnoća za mjestimične pljuskove i grmljavinu. Duvaće umjeren jugozapadni vjetar.

 Najviše sunčanog vremena biće na jugu Hrvatske. Nakon tople, mjestimično i vrlo tople noći najviša dnevna temperatura biće između 33 i 36 °C.

U utorak u kopnenom području promjenjivo i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, a moguć je i grad. U srijedu i dalje nestabilno uz kišu, ali i osjetno svježije. U četvrtak ponovo visoke temperature.

Sjutra će se narandžasti meteo alarm proširiti na još nekoliko regija – riječku i zagrebačku.

 „Moguće su grmljavine koje mogu da prouzrokuju veliku štetu, tako da je potrebno zaštititi se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad“, upozorava DHMZ.

Slovenci upozoravaju da se mogu očekivati još ekstremnije vremenske prilike nego prošle srijede

Oglasila se i Agencija Republike Slovenije za okolinu (ARSO), koja je za poslijepodne za sjever Slovenije izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Upozorenje za sjeverozapad zemlje važi od 19 časova, a za sjeveroistok od 18 časova. Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vjetra, udara munje i obilnih padavina.

Ovog puta očekuje se još izraženije duvanje vjetra koje može da podstakne razvoj još ekstremnijih pojava nego prošle nedjelje. Na stranici Ciklon.si, upozoravaju na opasnost od orkanskih udara vjetra.

Jak vjetar prijeti i sjevernoj Italiji, gdje su se prošle nedjelje stvorile intenzivne i razorne olujne ćelije koje su se potom kretale prema Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi trebalo da se dogodi i ovoga puta.

Kraj ekstremnih vremenskih uslova očekuje se poslije srijede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:42