/ - FOTO: UNSPLASH - NIELS BOSMAN HRVATSKA, ZASTAVA HRVATSKE
18/04/2024 u 19:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska: „Most“ bi mogao biti prekretnica u sastavu nove vlasti

Razgovori i dogovori oko nove hrvatske vlasti su u punom jeku. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su njihovi razgovori već ozbiljno počeli, ali da se zahuktalo i kada je u pitanju dosadašnja opozicija.

Kako Index.hr saznaje, oni su u svojim proračunima već došli do brojke od 68 poslanika, ali im je za to potreban Most, prenosi Nova.rs.

Koalicija protiv HDZ-a, kako bi se kolokvijalno mogla nazvati, računa na 42 mandata SDP-a i partnera, 10 mandata Možemo, dva mandata IDS-a, dva mandata liste međimurskog župana Matije Posavca i jedan mandat Fokusa.

To je ukupno 57 mandata i riječ je o budućim predstavnicima koji su dali principijelnu podršku vladi čiji bi mandatar bio aktuelni predsjednik Zoran Milanović, a 11 mandata Mosta i suverenisti taj bi broj podigli na 68.

Milanović: Razgovori o sastavljanju nove saborske većine traju

Oni koji su se do sada okupljali da pokušaju da formiraju vlast kako bi HDZ prešli u opoziciju, ozbiljno računaju na Most. U toj stranci večeras je u toku sastanak na kojem će analizirati rezultate izbora i na kojem će, kažu nam izvori iz koalicije SDP, odlučiti da li će podržati pokušaj formiranja vlasti prethodne opozicije. Naravno, u bloku protiv HDZ-a nadaju se potvrdnom odgovoru Nikole Grmoje i Bože Petrova.

Iz Mosta su, kako se može čuti, odlučni da s HDZ-om neće raditi ni po koju cijenu, a ne isključuju barem zasad podršku pomenutom bloku koji predvodi SDP i njegovi partneri. Stiče se utisak da bi, ukoliko bi se takva snaga pozicionirala kao blok protiv korupcije, što ova stranka predstavlja kao jedan od svojih osnovnih ciljeva, Most bi mogao pružiti podršku formiranju vlade u kojoj ne bi bilo HDZ-a.

Treba, međutim, uzeti u obzir da dva mandata od 11, koliko bi se u računici dodalo onima koji su već obećali podršku takvoj vladi, pripadaju hrvatskim suverenistima.

Ako bi antiHDZ-ov blok na čelu sa Milanovićem zaista dobio 68 mandata, uz 8 manjinskih mandata mogao bi dobiti većinu od 76 poslanika, i bez Otadžbina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:38