/ - PHOTO BY CHRISTIAN WIEDIGER ON UNSPLASH
13/01/2023 u 12:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska odustaje od ograničenja cijena namirnica

Zadnje dvije sedmice su na terenu inspektori i oni su izvijestili o rastu cijena, ali i da su neki vratili cijene na staro nakon posjeta inspekcije

Na dnevnom redu koji je poslan medijima se nalazi samo “informacija o praćenju cijena vezanih za euro”. Vlada na današnjoj sjednici ipak neće ići na nikakvo značajno ograničenje cijena proizvoda niti vraćanje na cijene prije Nove godine iako su još ove sedmice to neslužbeno najavljivali.

Na dnevnom redu koji je poslan medijima se nalazi samo “informacija o praćenju cijena vezanih za euro”. Zadnje dvije sedmice su na terenu inspektori i oni su izvijestili o rastu cijena, ali i da su neki vratili cijene na staro nakon posjeta inspekcije.

Nisu izvijestili da su dosad napisali niti jednu kaznu. Dakle, sve je na dobrovoljnoj bazi, prenose Nezavisne.

Vlada je imala pripremljene opcije o zamrzavanju i vraćanju cijena za stotine artikala, ali su ih trgovci ipak uspjeli uvjeriti da se radi o povećanju cijene dobavljača. Premijer Andrej Plenković je poručio početkom sedmice da svi imaju rok do danas za vratiti cijene na staro. Inače neće oklijevati primijeniti tri opcije iz arsenala: vraćanje cijena na staro, poreze i ukidanje subvencija. Danas se neće dogoditi niti jedno od toga, pišu 24sata.

I prošle sedmice su razmatrali ograničenje cijena, ali su od toga odustali i samo pozvali sve da vrate cijene, te su poslali privrednicima inspekcije.

NEOPRAVDANO DIZANJE CIJENA

Danas ističe Vladin ultimatum onima koji su podigli cijene: Trgovci će Vladi svake druge slati cjenovnike?

Ipak, na dnevnom redu je izmjena odluke o cijenama devet artikala čiju cijenu je Vlada ograničila još u septembru. Skladno kretanjima roba na berzi, šećer bi trebao poskupiti jer trgovci tvrde da rade s gubicima. Ulje bi trebalo pojeftiniti jer mu je i cijena pala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 00:14