/ - ilustracija
09/04/2024 u 10:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska žarište velikog kašlja u Evropi

Nedugo pošto smo se rešili jednog kašlja, pojavio se drugi. I dok je završetak pandemije kovida zvanično proglašen prošle godine, slučajevi velikog kašlja poslednjih mjeseci širom Evrope su u porastu piše Politiko i Hrvatska žarište velikog kašlja u Evropi.

Infekcija iz prošlih vremena, sastavni dio romana Čarlsa Dikensa, poslednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad posle porasta broja slučajeva malih boginja, sifilisa, gihta, gube i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izvještaji o nestašici vakcina protiv velikog kašlja, broj slučajeva je najveći u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog porasta je poslednjih mjeseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji i u Velikoj Britaniji.„Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u zadnjih više od 30 godina“, rekao je Pol Hanter, ljekar i profesor na Univerzitetu Ist Anglija.

Prošle godine su u Engleskoj zabiljžena ukupno 853 slučaja, a samo u februaru ove godine evidentirano ih je 913. Trenutno je evropsko žarište Hrvatska, koja je u poslednjih 15 mjeseci prijavila 6.381 slučaj.

Dio razloga za širenje velikog kašlja Evropom je pad stope vakcinisanja.

U većini evropskih zemalja bebe dobijaju prve dvije doze kombinovane vakcine protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa između dva mjeseca starosti i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine i poslednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, i trudnicama se nudi vakcina protiv velikog kašlja.

Bolest je za odrasle uglavnom samo neprijatna, ali kod jako male djece može da izazove niz ozbiljnih komplikacija, a u nekim slučajevima može da izazove i smrt.

Većinu aktuelnih bolesnika čine tinejdžeri uzrasta od 15 do 19 godina, a ECDC izvještava da se „skoro svi ovogodišnji smrtni slučajevi“ odnose na bebe mlađe od tri mjeseca.

Proteklih tjedana u Holandiji su evidentirane četiri smrti od posledica velikog kašlja, a to je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:51