/ IZVOR: KOSOVO ONLINE, ilustracija
09/11/2022 u 10:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo: Četvrti dan bez srpskih policajaca, karabinjeri stigli kao pojačanje

Kako su sinoć potvrdili kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, i kosovski premijer Aljbin Kurti, ukupno 578 policajaca regiona Sjever dalo je ostavke

Žandarmerija karabinjera stigla je na Kosovo kako bi privremeno ojačala policijsku jedinicu EULEX-a, saopštio je evropski šef diplomatije Džozef  Borelj, prenosi Blic.rs.

- U ovim vremenima punim tenzije, Misija EU za vladavinu prava EULEX ispunjava svoju dužnost kako bi osigurala bezbjednost. Žandarmerija karabinjera sletjela je kako bi privremeno ojačala policijsku jedinicu EUELX-a. EULEX će nastaviti da podržava mirno i bezbjedno okruženje - naveo je Borelj.

Četvrti je dan od kada su Srbi započeli sa kolektivnim izlaskom iz kosovskih institucija na Sjeveru, uključujući policiju i sudstvo, kao i vladu u Prištini.

Kako su sinoć potvrdili kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, i kosovski premijer Aljbin Kurti, ukupno 578 policajaca regiona Sjever dalo je ostavke.

Jarinje i Brnjak kontrolišu pogranične jedinice Kosova, i na ovim prelazima nema ni specifičnih, ni posebnih jedinica Policije Kosova, potvrdila je Kosovska policija u utorak uveče za KoSSev.

Na severu bez vidljivijeg prisustva KFOR-a

Do sada na Sjeveru nije bilo vidljivijeg prisustva KFOR-a i EULEX-a. Ipak, za RSE je EULEX juče naveo da iako nije preuzeo policijske odgovornosti na Sjeveru, povećao je mobilne izviđačke patrole i održava blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i KFOR-om.

Kako su juče za KoSSev potvrdili u KFOR-u, oni su „na oprezu“, „prate situaciju“, a sve strane su pozvali da se „okrenu dijalogu zarad bezbjednosti“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumjeva da vlada u Prištini odloži rok za (prije)registraciju za narednih 10 mjeseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:32