/ FOTO: YOUTUBE RADIO SLOBODNA EVROPA
17/09/2022 u 17:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Bilo bi neodgovorno reći da više nikada neće biti rata

Mislim da je to što Srbija ne priznaje Kosovo posledica toga što ne priznaje zločine koji su počinjeni na Kosovu, kazao je Kurti

U intervjuu za Večernji list, premijer Kosova Aljbin Kurti otvoreno je govorio o opštoj situaciji na Kosovu i izrazio zabrinutost što Srbija snažno naoružava svoju vojsku opremom koju dobija iz Rusije i Kine u pokušaju da se na Balkanu na neki način uspostaviti kao alternativa demokratskom Zapadu.

Aljbin Kurti ne isključuje ni mogućnost izbijanja rata na Kosovu i kako navodi "najopasnije je to što vođstvo Srbije smatra da je Rusija majka Srbiji te ističe da su zato okolnosti na Balkanu pune rizika i strepnje", prenosi Kosovo onlajn.

- Dijalozi koji se održavaju u Briselu pod pokroviteljstvom su Evropske unije i tim se dijalogom žele normalizovati odnosi između Kosova i Srbije. Mislim da je takav dijalog potreban jer nije normalno da Kosovo i Srbija ne priznaju državu i nezavisnost jedni drugima. Zato mi tražimo da rezultat tog dijaloga bude jedan sporazum, jedan dogovor, koji će biti pravno obvezujući, ali će takođe uspostaviti i potpunu normalizaciju odnosa međusobnim priznavanjem. Mislim da nije moguće imati pravedan i dugoročan dogovor bez međunarodnog uključivanja u naše odnose i zato idem u Brisel. Ali, takođe mislim da ne možemo imati pravedan i dugoročan dogovor bez uzajamnog priznavanja. Znam da Srbija ne želi priznati Kosovo, ali ja ne mislim da postoji bilo kakav drugi put ili druga mogućnost.

Znate, 1980. godine ukinuta nam je autonomija, nismo imali republiku, imali smo samo autonomiju u okviru Jugoslavije, ali i to im je izgledalo previše. Zatim smo 1999. oslobodili Kosovo zajedno s NATO-om. Znate da je 19 država zajedno bombardovalo Jugoslaviju koju je vodio režim Slobodana Miloševića, jer je on nakon genocida u BiH započeo genocid na Kosovu. I 2008. napokon smo proglasili nezavisnost. Ta nezavisnost u početku nije bila potpuna jer je međunarodna zajednica bila iznad naših institucija.

Piter Fejt kao glavni diplomata bio je iznad našeg predsjednika, premijera i Skupštine pune četiri godine. Napokon je 2012. ukinuto to međunarodno pokroviteljstvo nad našom nezavisnosti i postali smo potpuno nezavisna država. Sada ne možemo ići putem kao prije 2012., ili pre 2008., a kamoli prije 1990. godine, kako bi željela Srbija. Znači, kad Srbija kaže da ne priznaje Kosovo i da ga nikada neće priznati, to znači da bi oni voljeli ući u neki vremeplov, da idu nazad u vrijeme, ali to nije moguće. Mi svi znamo da nam je budućnost zajednička, u EU, i mislim da što prije u Srbiji to shvate, bolje će biti i za njih. Mislim da bi priznavanjem Republike Kosova kao nezavisne države dobila i Srbija, a ne samo Kosovo- kazao je Kurti.

- Ja mislim da je naš posljednji sastanak u Briselu, četvrti sastanak od prošle godine kada smo se počeli bilateralno sastajati, bio najpozitivniji i najbolji dosad. Žao mi je što nismo postigli dogovor. Zapravo, usaglasili smo se o tekstu Deklaracije o nestalim osobama i toj Deklaraciji nedostaje samo potpis. Ja sam bio spreman za to, ali predsjednik Srbije nije. Iako je tekst bio tu, on ga nije potpisao. S druge strane, mi smo se fokusirali na opšti okvir budućeg sporazuma. Ja sam bio ne samo konstruktivan, već i kreativan na tom sastanku jer sam predlagao kako bi izgledao taj opšti okvir sa šest poglavlja, govoreći i o budućnosti naših odnosa, o četiri slobode i evropskoj zajednici, ali, takođe, tu sam imao i jedno važno poglavlje – sučeljavanje s prošlošću... Jer mi ne možemo zanemariti što se dogodilo u prošlosti. Znate, 950 albanskih tijela iskopano je u Srbiji nakon što je pao Miloševićev režim, u pet masovnih grobnica. U Batajnici pokraj Beograda, gdje je sjedište specijalne policije, nema nikakvih oznaka da je onde iskopano čak 740 tijela Albanaca, grobnice su bile i u Petrovom Selu, Perućcu, Kiževku, u Rudnici, više od 200 tela... - rekao je Kurti.

- Mislim da je to što Srbija ne priznaje Kosovo posledica toga što ne priznaje zločine koji su počinjeni na Kosovu. Znači, nepriznavanje zločina na Kosovu i nepriznavanje nezavisnosti Kosova nisu dvije sasvim različite stvari. Na primer, prošle godine, tokom ljeta, predsjednik Srbije rekao je da se masakr u Račku, gdje je ubijeno 45 Albanaca, uopšte nije dogodio. Rekao je da je to fabrikacija svjetskih medija i diplomata. Znači, oni ne priznaju to što su učinili na Kosovu i ne žele se distancirati od Miloševićevog režima. Mislim da u Srbiji nedostaje dvostruko distanciranje da bismo normalizovali odnose i da bismo zajedno krenuli prema evropskoj zajednici i NATO-u. Prvo je to što se oni ne distanciraju od Miloševićeva režima, a drugo što se ne distanciraju od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mislim da je to dvostruko nedistanciranje glavna prepreka, ne samo za mir na Kosovu nego i na zapadnom Balkan- odgovorio je on.

Opširnije OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:42