Аљбин Курти / - (EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
23/03/2023 u 17:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: O statusu SPC neću pričati sa Beogradom

Kurti je izjavio da se od početka svog mandata na čelu Vlade obavezao da će dijalog Prištine i Beograda pretvoriti u ravnopravni dijalog dvije ravnopravne strane

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Skupštini Kosova da o statusu Srpske pravoslavne crkve koji je obuhvaćen Sporazumom o normalizaciji odnosa neće razgovarati sa Beogradom.

Kako prenosi Kossev, Kurti je u Skupštini rekao da su preuzeli obavezu da ozvaniče status pravoslavne crkve i da zaštite objekte kulturnog nasleđa i da nema razloga za izbjegavanje dijaloga sa SPC.

- O tome neću da ulazim u dijalog sa Vladom Srbije. Pozivam rukovodstvo SPC da se angažuje sa nama i da u dobroj vjeri razgovaramo o tome kako da se primijeni sporazum, gdje treba da se sprovode zakonske obaveze u duhu Evropske konvencije o ljudskim pravima, rekao je Kurti.

Kurti je izjavio da se od početka svog mandata na čelu Vlade obavezao da će dijalog Prištine i Beograda pretvoriti u ravnopravni dijalog dvije ravnopravne strane.

Na sjednici Skupštine Kosova na kojoj informiše poslanike o sprazumu koji je postignut u Ohridu, Kurti je rekao da je od kada je predstavljen francusko-njemački plan dijalog ušao u drugu fazu i da su saveznici uspostavili okvir sa strogim uslovima kako bi razlike ostale u prošlosti.

Rekao je da se ne mogu izbjeći obaveze iz međunarodnih ugovora, ali je dodao da se bolji tekst sporazuma ne može postići i da je jasno da Kosovo neće biti opterećeno bilo kojom drugom strukturom vlasti i da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

- Vredjelo je truda jer smo postigli nešto važno. Osnovni sporazum potvrđuje da se međunarodni odnosi Kosova razvijaju na osnovu povelje Ujedinjenih nacija i svih osnovnih prava koja karakterišu suverenu državu. Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Srbija se takođe obavezala da neće prijetiti upotrebom sile, ali ja u to ipak ne bih vjerovao, rekao je on.

Kurti je dodao da Kosovo i Srbija, kao dvije države moraju biti posvećene razvoju normalnih odnosa.

Prema njegovim riječima, Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a da su sporazum i aneks za njegovu primjenu de fakto priznanje sa nepovratnim statusom.

Kurti je dodao da su sve obaveze utvrđene sporazumom i aneksom već na snazi i da ih nadzire Evropska unija.

- Zemlje koje sarađuju dobiće podsticaje u članstvu i finansijsku podršku EU. Ali, ne postoji odgovarajući stepen povjerenja, rekao bih da postoji visok stepen nepovjerenja. Ne možemo imati jednostrano sprovođenje sporazuma. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, protivio sam se nekim sporazumima u prošlosti i nastavljam da radim na boljem rezultatu, rekao je on.

Skupština nastavlja rad izlaganjem lidera opozicionih partija, koji su i poslanici kosovskog parlamenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 02:16