Odobren kandidatski status Bosne i Hercegovine za EU / - FOTO: KLIKS.BA
13/12/2022 u 11:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odobren kandidatski status Bosne i Hercegovine za EU

Ministri nadležni za evropska pitanja na sastanku su već usvojili zaključke gdje se navodi da se “preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog savjeta"

Savjet opštih poslova Evropske unije odobrio je kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radio Slobodna Evropa saznaje da su ministri nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već usvojili zaključke gdje se navodi da se “preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog savjeta”.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

RSE je ranije imao uvid u dokument koji bi trebao biti usvojen na kraju sastanka Savjeta opštih poslova, a u kojem se navodi da u “u trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU.”

- Posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identifikovanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je Savjet usvojio 2019. godine - piše u zaključcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:25