Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
02/06/2023 u 21:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Spremni smo da razmotrimo održavanje novih izbora uz učešće Srba

Osmani ponavlja da se na sastanku nije razgovaralo u okviru pregovora, ali potvrđuje da su Šolc i Makron tražili određene stvari od Beograda i Prištine

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su visoki međunarodni zvaničnici od Prištine i Beograda zatražili organizaciju novih izbora u sve četiri opštine na sjeveru, a da je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zatraženo da „ne vrši pritisak na građane da ne učestvuju“.

Kaže da su predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc insistirali da se održi zajednički sastanak sa srpskim predsjednikom tokom samita u Kišinjevu, a kojem bi prisustvovao i šef diplomatije EU Žozep Borelj, prenosi N1.rs.

Naglasila je da taj sastanak nije bio pregovarački, već neformalni – na kom su razmjenili stavove, a da se Vučić na njemu „žalio i nije govorio istinu“.

Tvrdi i da ga je upitala da li će da povuče Vojsku oko Kosova i da prestane da podržava „kriminalne bande koje nanose bol običnim građanima, a pogotovu Srbima na Sjeveru time što im se prijeti“.

Osmani ponavlja da se na sastanku nije razgovaralo u okviru pregovora, ali potvrđuje da su Šolc i Makron tražili određene stvari od Beograda i Prištine.

U pitanju je organizacija novog izbornog procesa, ali da sada na njemu učestvuju i Srbi, rekla je ona.

Kosovska predsjednica je potvrdila da je visokim međunarodnim zvaničnicima kazala da je, u skladu sa kosovskim pravnim sistemom, spremna da to razmotri.

- To znači da Srbi – 20 odsto njih sa pravom glasa, mogu da pokrenu peticiju i na taj način pokrenu proces za nove izbore. Mi smo spremni da poštujemo zakon. To je demokratski proces, mi omogućavamo našim građanima da odluče da li žele nove izbore, ali nam je potrebno da učestvuju da bi odabrali gradonačelnika-ponovila je i sada Osmani.

Tvrdi da je na ovom neformalnom sastanku od Vučića zatraženo da se ne miješa i „ne vrši pritisak na građane da ne učestvuju“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. septembar 2023 03:04