Stevo Pendarovski / - EPA
11/12/2023 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pendarovski: Očekujem brzu ekstradiciju osumnjičenog za ubistvo djevojčice

To je posao ministra pravde, koji je i poslao zahtjev za ekstradiciju, ali je slučaj prekrupan da ostavimo da se tek tako odvija kroz neke birokratske koridore i nedajbože da traje mjesecima ili godinama, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da razmišlja da ovih dana pošalje poruku predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da u Skoplju očekuju da se brže desi ekstradicija Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo djevojčice Vanje Đorčevske (14) i frizera (74).

Pendarovski je to rekao u intervju u emisiji „360 stepeni“, emitovanoj na medijskom javnom servisu MTV, ističući da ne treba dozvoliti da proces ekstradicije Ljupča Palevskog iz Turske traje predugo.

„To je posao ministra pravde, koji je to i uradio (poslao zahtjev za ekstradiciju), ali je slučaj prekrupan da ostavimo da se tek tako odvija kroz neke birokratske koridore i ne daj Bože da traje mjesecima ili godinama“, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski na pitanje da li zbog toga može biti optužen za miješanje u nezavisnost pravosuđa u Turskoj.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije uputilo je 7. decembra Turskoj zahtjev za ekstradiciju Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Palevski je po međunarodnoj potjernci uhapšen 5. decembra i gradu Balikesir u Turskoj, gdje je stigao preko Bugarske i Srbije.

Ovo je međunarodna potjernica za glavnim osumnjičenim za ubistvo Vanje

Osnovno javno tužilaštvo Skoplje je u slučaju otmice i ubistva djevojčice Vanja Đorčevske i frizera Panča Žežovskog je 5. decembra pokrenulo je istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac djevojčice.

Četvoro je osumnjičeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela – „otmica“ i „dva ubistva na svirep način“ (jednog maloljetnog lica i jednog iz koristoljublja), dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog djela „otmice maloljetnog lica“.

Otac odao otmičarima ključnu informaciju o Vanji: Tinejdžerku ubili iz straha

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju prihvatio je juče predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Djevojčica Vanja je kidnapovana u ponedjeljak, 27. novembra, ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10 časova.

Šef policije: Otac učestvovao u otmici Vanje, htio je iznuditi novac od njene majke

Njeno tijelo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gdje se nalazio i zapaljeni automobil Sitroen, koji je korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo Pančeta Žežovskog, vlasnika "sitroena, koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 eura i tog automobila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:45