/ - PETAR PETKOVIĆ - FOTO: YOUTUBE KOSOVO ONLAJN
29/12/2023 u 20:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petković pisao Lajčaku: Odluka Prištine o naplati navodnog duga za struju napad na dijalog i Srbe

Petković je ocijenio da bilo kakva redistribucija postojećih finansijskih resursa suprotno ovim ciljevima predstavlja direktno kršenje Sporazuma o carinama i Razvojnom fondu za Sjever iz 2013. godine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je pismo specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku u kojem izražava oštar protest i zabrinutost povodom odluke kosovske vlade u vezi sa naplatom navodnog duga za struju koja postoji prema KOSST-u, a koja će, prema najavi iz Prištine, biti izvršena dijelom iz sredstava budžeta opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a dijelom iz Razvojnog fonda za Sjever.

Petković u pismu ističe da su navodi na kojima se zasniva odluka apsolutno netačni i neutemeljeni, i da sama namjera da se od Razvojnog fonda za Sjever jednostrano oduzmu sredstva za bilo kakvu namjenu izuzev onih koje su predviđene Sporazumom o carinama i Razvojnom fondu za Sjever iz 2013. godine, koje se prije svega tiču razvoja ove četiri opštine, predstavlja najgrublji napad na proces dijaloga, a prije svega na stanovništvo u četiri većinski srpske opštine za čiji razvoj i unapređenje života su sredstva u Fondu namenjena, piše Kosovoonline.

U pismu, koje je, kako je potvrđeno Kosovo onlajnu u Kancelariji za KiM,  upućeno Lajčaku, navodi se da se Beograd oštro protivi ovakvom scenariju i zahtijeva hitnu reakciju EU kako bi se spriječila namjera Prištine da otme sredstva Fonda.

Takođe se podsjeća da bi ovakav razvoj događaja direktno ugrozio i postignuti napredak na polju energetike, imajući u vidu da su kompanija Elektrosever i КEDS potpisali 9. decembra Кomercijalni sporazum kojim regulišu međusobne odnose u poslovanju na prostoru pomenute četiri opštine sa srpskom većinom.

- Budući da je osnovna uloga pomenutog Fonda finansiranje finansijski održivih, ekonomičnih i značajnih ekoloških projekata koji se prije svega odnose na izgradnju i održavanje, a imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života lokalnog, kao i posebno ranjivih kategorija stanovništva, bilo kakva preraspodijela postojećih finansijskih sredstava koja nije u skladu sa pomenutim ciljem, predstavlja direktno kršenje tačke 7. pomenutog Sporazuma o carinama i Razvojnom fondu za Sjever- naglašeno je u pismu.

Petković je ocijenio da bilo kakva redistribucija postojećih finansijskih resursa suprotno ovim ciljevima predstavlja direktno kršenje Sporazuma o carinama i Razvojnom fondu za Sjever iz 2013. godine.

- Imajući u vidu sve prethodno pomenuto, možda još važnije, najavljena isplata navodnog duga za električnu energiju iz finansijskih sredstava Fonda za Sjever još jedna u nizu jednostranih, nelegalnih i nelegitimnih odluka Privremenih vlasti u Prištini i da, kao takva, predstavlja direktno i grubo kršenje Sporazuma o carinama iz 2013. godine- upozorio je on.

Inače ministar Murati je, obrazlažući odluku, naveo da je opština Sjeverna Mitrovica dužna 6,5 miliona eura, opština Zvečan 1,1 milion, opština Zubin Potok 1,6 miliona, opština Leposavić 2,6 miliona eura, što iznosi ukupno 11,8 miliona eura za sve četiri opštine.

Na odluku vlade Kosova reagovala je Srpska lista koja je ocijenila da time ogoljeno negira i degradira Briselski sporazumi koji su postignuti u prethodnom periodu i koji moraju imati zaštitu Evropske unije, koja je bila garant postignutih sporazuma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:51