/ - PIXSELL
21/03/2024 u 07:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pola Hrvatske pod šumama: Prepoznatljivi po dva tipa

Šumari u Hrvatskoj vjekovima primjenjuju princip održivosti, iz šume uzimaju mnogo manje drveta nego što ga uzgajaju, pa i dalje imaju 95 odsto prirodnih šuma, ističu iz Hrvatskih šuma na Svjetski dan šuma, 21. mart.

Ukupna površina šuma i šumskog zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2.759.039 hektara, što je 49,3 odsto ukupne površine zemlje. Od toga je 2.097.318 hektara u vlasništvu države, a 661.721 hektar u privatnom vlasništvu.

Većinom šuma u ​​državnom vlasništvu gazduju Hrvatske šume, koje naglašavaju da planski gazduju šumama i da nema neplanskih sječa.

- Šumari već stoljećima primjenjuju princip trajnosti (održivosti) u svom rukovođenju i stoga iz šume uzimaju mnogo manje drva nego što ga uzgajaju. Hrvatska i dalje ima 95 posto prirodnih šuma, čemu se dive posjetioci iz cijelog svijeta. Ove očuvane i prirodne šume bile su i osnova za kasnije proglašenje niza zaštićenih predjela, specijalnih rezervata, nacionalnih parkova i parkova prirode - ističu.

Podsjećaju i da su krajem februara Hrvatske šume dobile sertifikat SURE, koji potvrđuje da proizvode šumsku biomasu u skladu sa kriterijumima održivosti.

Prirodnost šuma, kažu, ogleda se u dominaciji autohtone flore i faune, obilju endemskih vrsta, u šumskim zemljištima, tradiciji prirodnog gazdovanja šumama, strukturi sastojina i brojnim drugim kriterijumima.

Hrvatska je bogata raznolikim šumama. U relativno kratkom horizontalnom rasponu od nekoliko stotina kilometara od reke Drave na severu do Jadranskog mora na jugu i od rijeke Dunav na istoku do rijeke Kupe na zapadu, nalazi se oko stotinu šumskih zajednica u kojima se nalaze 94 vrste od drveća raste. Gotovo polovina od 4.500 vrsta viših biljaka na listi hrvatske flore raste u šumskoj vegetaciji.

Prepoznatljiva je po hrastovim i jelo-bukovim šumama koje su rijetkost u evropskim razmerama. Od prekrasnih hrastovih šuma spačvanske kotline, preko šuma bukve i jele u Gorskom kotaru i Lici, posebne motovunske šume u dolini rijeke Mirne, do borovih šuma na Mljetu... ovakvo bogatstvo i raznolikost rijetko će se naći bilo gdje na tako malom prostoru, ističu iz hrvatskih šuma.

Šume su obnovljivi prirodni resurs i nacionalno blago. Oni su izvor pijaće vode, čistog vazduha, prirodnog zemljišta, flore i faune, biodiverziteta, prirodnosti, blage klime, prelijepog pejzaža i drveta, jednom riječju – života. U skladu sa Ustavom Republike Hrvatske uživaju status dobara od posebnog interesa koja imaju posebnu zaštitu.

Svjetski dan šuma obilježava se na prvi dan proljeća, 21. marta, a ove godine se obilježava pod sloganom „Šume i inovacije“, jer nam inovacije omogućavaju da doživimo šume kao nikada do sada, kažu u Hrvatskim šumama.

Ili zbog obnovljivih i biorazgradivih svojstava drveta, dodaju, ili zbog novih tehnologija koje nam omogućavaju da sagledamo šume iz novih perspektiva i otkrijemo opasnosti koje im prijete brže i lakše nego pukim ljudskim posmatranjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:50