Андреј Пленковић / - РТРС
05/01/2023 u 15:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prelazak na euro izazvao cjenovni haos u Hrvatskoj, Plenković najavio mjere

On je rekao da je vlada zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor privrednih subjekata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da vlada poziva sve koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na nivo od 31. decembra.

Plenković je, kako prenosi Hina, najavio snažnu vladinu intervenciju za one koji su podigli cijene u procesu zamjene kune eurom. Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za šta ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, rekao je Plenković u uvodu sjednice vlade.

Plenković je rekao da je vlada zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor privrednih subjekata, a Ministarstvo privrede da preduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i tačne informacije o kretanju i praćenju cijena.

Vlada je, kao je rekao, zadužila i Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

- To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenku ili naštetiti strateškom uspjehu države, vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti, rekao je Plenković.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi „ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakvog razloga“.

- Dizati cijene, baciti senku na uvođenje eura i doprinositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići, rekao je Plenković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 13:53