/ RUSIJA - PHOTO BY Дмитрий Хрусталев-Григорьев
25/04/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija o izborima na Kosovu: Imitacija i karikatura demokratskog procesa

Dodaje se da je ponovo na udaru autohtono srpsko stanovništvo, njegova osnovna prava i slobode

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je lokalne izbore na sjeveru Kosova koje su Srbi bojkotovali, karikaturom demokratskog procesa, prenosi Politika.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, "privremeni organi samouprave u Prištini nastavljaju da zaoštravaju situaciju na Kosovu i namjerno guraju u ćorsokak dijalog sa Beogradom".

Dodaje se da je ponovo na udaru autohtono srpsko stanovništvo, njegova osnovna prava i slobode.

"Još jedan dokaz ignorisanja (prava Srba) bilo je održavanje takozvanih lokalnih izbora 23. aprila u sjevernom dijelu pokrajine koja je naseljena Srbima. Uprkos bojkotu srpske većine, odbijanju da predlože sopstvene kandidate, glasanje je ipak održano pod pritiskom zapadnjaka. Rezultat je očekivan: Srbi su jednoglasno bojkotovali ovu parodiju demokratskog procesa", saopštilo je MSP Rusije.

Dodaje se da istovremeno, zanemarljivo mala izlaznost i nepostojanje elementarnih uslova za izražavanje volje „nisu spriječili Prištinu da izbore proglasi uspiješnim i sa neskrivenim cinizmom proglasi "pobjednike".

Upravo tako izgleda kosovska 'vladavina prava' o kojoj se toliko priča u Americi i EU, prenosi Sputnjik saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Kosovoonline.

Dodaje se da je to provokativna zamjena opšteprihvaćenih izbornih procedura sramnom imitacijom, koja u potpunosti odgovara zapadnim sponzorima Prištine: oni podstiču okupaciju sjevera Kosova, nastoje da se Srbima konačno oduzme pravo glasa, suočeni sa progonom i terorom koji je pokrenuo premijer Aljbin Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:25