/ - Фото: АТВ, илустрација
13/11/2021 u 14:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СИПА ухапсила организатора шверца: Цигарете кријумчарене из Црне Горе у БиХ

Тужилаштво је тада навело да се ради о једној од највећих запљена илегалних цигарета у БиХ

Службеници Државне агенције за истраге и заштите (СИПА) у БиХ  у наставку оперативе акције кодног назива ”23” ухапсили су једну особу која је означена као организатор у вези са проналаском велике количине цигарета, јавили су тамошњи медији. Овај шверц откривене је у јулу ове године а вриjедност одузетих цигарета износи  1,3 милиона КМ. Како су раније саопштили надлежни органи БиХ, у питању су цигарете које су прокријумчарене из Црне Горе.

БиХ: Цигарете вриједне више од 650 хиљада еура прошверцоване из Црне Горе

Из СИПА је саопштено да је 19. јула ове године на подручју Томиславграда приликом претреса прикључног возила - цистерне, намијењеног за превоз гаса пронађена и привремено одузета велика количина цигарета.

Осумњичени је заустављен 11. новембра у вечерњим сатима на подручју Томиславграда приликом редовне контроле од стране полицијских службеника Полицијске управе Томиславград, након чега је на даљу надлежност предат полицијским службеницима СИПА.

Сумњичи се да је починио кривична дјела Организовани криминал у вези с неовлаштеним прометом акцизних производа.

Након криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог у просторијама СИПА на даљу надлежност, уз допуну извјештаја о почињеном кривичном дјелу и починиоцу бити предато Тужилаштву БиХ.

Једна од највећих акција запљене цигарета:

Велика запњена догодила се у јулу ове године.

-Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници СИПА-е у сарадњи са Управом за неизравно опорезивање (УИНО) БиХ, извршили су претрес камиона –цистерне, у чијој унутрашњости је пронађена већа количина од око 247 хиљада кутија цигарета, без одговарајућих акцизних маркица БиХ, које су са подручја Црне Горе прокријумчарене на подручје Босне и Херцеговине- саопштили су у јулу ове године  надлежни органи из БиХ.

Процијењена вриједност одузетих цигарета на тржишту износи више од 1,3 милијуна КМ и једна је од највећих заплијена илегалних цигарета реализираних на подучју Босне и Херцеговине.

-У овом предмету води се истрага за кривична дјела: Организирање скупине људи или удружења за растурање неоцарињене робе (чланак 215.), Неовлаштени промет акцизних производа (чланак 210а.) и Кријумчарење (чланак 214.) Кривичног  закона Босне и Херцеговине-навели су тада из истраге.

Приликом реализације активности претреса, ухапшен један осумњичени, возач моторног возила, те су одузети доказни материјали потребни у поступку.

У здруженој операцији реализираној по налог Тужилаштва  БиХ, учествовали су и пружили потпору Државна агенција за истраге и заштиту СИПА, УИНО БиХ, Гранична полиција БиХ, МУП РС, МУП Кантона Сарајево, МУП ХНК ПУ Прозор.

-Тужилаштво БиХ заједно са партнерским институцијама и агенцијама, подузима инетензивне активности у борби против незаконитости које се односе на кријумчарење и недозвољен промет акцизних производа, као казнених дјела којима се наноси велика штета буџету Босне и Херцеговин- наводи се тада  у саопшењу Тужилаштва БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:26