/ - SCREENSHOT YOUTUBE
05/10/2023 u 18:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šmit: Ako Zapad zapostavi Balkan, to će iskoristiti Rusija

Međutim, trenutno ne vidim veliku opasnost od rata između Srbije i Kosova, naveo je on

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit ne vidi veliku opasnost za izbijanje rata između Srbije i Kosova i smatra da aktuelna kriza više liči na politički okršaj u kojem su, nažalost, poginuli ljudi, prenosi Kosovonline.

Šmit je, u intervjuu za njemački T-onlajn, dodao da se to uklapa u plan Vladimira Putina i da Zapad treba da bude obazriv zbog aktuelnih problema i kriza.

- Ovo se uklapa u Putinov plan i zato uijek treba da budemo obazrivi sa aktuelnim problemima i krizama. Međutim, trenutno ne vidim veliku opasnost od rata između Srbije i Kosova. NATO na Kosovu ima oko 5.000 vojnika sa mandatom da spriječi moguću eskalaciju. Sadašnja kriza više liči na politički okršaj u kojem su, nažalost, poginuli ljudi- objasnio je on.

Upitan za ulogu Srbije u događajima u Banjskoj, Šmit je kazao da je teško govoriti o tome, jer se trenutno ne zna šta se tačno dogodilo.

- Mnogo se spekuliše, ali naše iskustvo na Zapadnom Balkanu pokazuje da je malo vjerovatno da niko nigdje nema pojma o stvarima koje se događaju. Umjesto toga, uvijek ima mnogo strana na Balkanu koje su umiješane u takve incidente- ukazao je on.

Rekao je da je incidenata bilo i prije nekoliko mjeseci sa barikadama na sjeveru Kosova, da je u konfliktu bilo uspona i padova, ali da su sada ljudi poginuli, pa to ovu eskalaciju čini posebno lošom i dramatičnom.

Kritikovao je što su Srbija i Republika Srpska proglasile Dan žalosti za Srbima poginulim u Banjskoj, ocjenivši to ciničnim.

Upitan za lični odnos Putina i predsjednika Srbije Vučića, Šmit je rekao da ga ne zna, ali da je ukazao da je Srbija u UN glasala sa Zapadom protiv Rusije u vezi agresije na Ukrajinu.

- To je svakako bio udarac za Putina. Ne bih zato rekao da je Vučić po svim pitanjima bezuslovno na strani Moskve. Ali ako Zapad zanemari Zapadni Balkan, Rusija bi imala koristi. To je opasnost- upozorio je on.

Smatra da Zapad mora ostati opreuzan i dodao da se na Balkanu uzdržanost  ponekad pogrešno tumači kao slabost.

- U takvoj situaciji važno je djelovati odlučno. Zapad treba da insistira da se aktuelna situacija ispita na obje strane. Mora se jasno staviti do znanja da Srbija ne može da slavi napadače. To ne može biti ako se osjećate privrženim evropskim vrijednostima- naglasio je Šmit.

On je ukazao da, što se na Zapadu teško može zamisliti, postoji opozicija u Beogradu koja je nacionalističkija od vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:04