Kristijan Šmit / - SCREENSHOT YOUTUBE
16/01/2023 u 22:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šmit: Upitno obilježavanje Dana Republike Srpske naredne godine

Dakle, mogu se slaviti i državni praznici i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave, rekao je Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, komentarišući proslavu 9. januara kao Dana RS, izjavio je da je obilježavanje praznika koji je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim, naredne godine upitno.

Šmit je za list "Oslobođenje", poručio da očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da provjeri i pregleda govore, odnosno sve ono što su javni funkcioneri tog dana izjavili, a što je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda, prenio je portal Klix.ba.

- Rekao sam da tamo nemaju šta da traže državni službenici i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost" rekao je Šmit, istakavši "da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi". 

"Dakle, mogu se slaviti i državni praznici i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave", rekao je Šmit za sarajevski list.

Šmit se takođe pisanim putem obratio vlastima Republike Srpske, navodeći da proslava 9. januara nije zajedničko sjećanje i evropska vrijednost, kao i da je o tom danu konačnu odluku donio Ustavni sud BiH koji je ocijenio da obilježavanje tog dana ne doprinosi jačanju zajedničkog kolektivnog identiteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 13:44