/ - Printscreen
01/06/2023 u 08:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbi četvrti dan protestuju na sjeveru Kosova, KFOR i dalje kontroliše zgrade opština

U Zvečanu je veći broj građana počeo da se okuplja u 7h ispred zgrade opštine na mirnim protestima koji su zakazani i danas a mnogi su tu proveli i cijelu noć

Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade četiri opštine na sjeveru Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas, piše RTS

Na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana su od sinoć pripadnici Kfora sa oklopnim i drugim vozilima. Nalaze se tu radi bezbjednosti i mira, piše RTS.

Njihovo pojačano prisustvo na ulicama i prilazima Zvečanu zahtjevala je srpska strana nakon razgovora sa starešinom jedinice Kfora koja se nalazi ispred zgrade opštine.

Srpska strana je zahtijevala to da bi se spriječili direktni kontakti okupljenih građana na protestima sa Kosovskom policijom i to nakon incidenta koji se dogodio juče u poslepodnevnim časovima.

Prema navodima očevidaca do incidenta je došlo kada je vozilo kosovske policije puno policajaca prolazilo kroz masu građana.

U Zvečanu je veći broj građana počeo da se okuplja u 7h ispred zgrade opštine na mirnim protestima koji su zakazani i danas a mnogi su tu proveli i cijelu noć.

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na sjeveru KiM, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice, piše RTS.

On je u intervjuu za italijanski list “Republika“ rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugdje izuzetno promjenljiva i da se može iznenada promijeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedjeljak unaprijed pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

- Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svjetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj mjeri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovdje da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspio da povrati smirenost- kazao je Ristuča.

On je dodao da je „protest izmakao kontroli samih srpskih demonstranata, a da je kosovska policija intervenisala, situacija bi se dodatno pogoršala“.

- Tako da smo intervenisali, kako nalažu pravila angažovanja našeg mandata - naveo je on.

- Ništa se za nas nije promijenilo i ništa se nije promijenilo posle sukoba 29. maja. Mandat rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN ostaje nepromijenjen. I spremni smo za svaki slučaj - poručio je komandant Kfora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:15