Београд и Приштина / - фото: РТВ
30/05/2022 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србиjа неће допустити да Косово буде део ЕУСАИР-а

ЕУСАИР форум на коjем учествуjу Хрватска, Словениjа, Италиjа, Грчка, Србиjа, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македониjа, Албаниjа и Сан Марино, а покренула га jе 2014. године Европска комисиjа

Србиjа jе данас саопштила да неће допустити да Косово, као самостална земља, буде део Стратегиjе Европске униjе за jадранско-jонски регион (ЕУСАИР) у склопу коjе 10 држава сарађуjе у подручjима саобраћаjа, туризма, заштите околине и енергетике, пише Фонет, преноси Н1.

У Тирани jе боравила делегациjа Косова предвођена министром локалне самоуправе Елбертом Краснићиjем коjа ниjе била на том сусрету, али се састала са представницима Европске комисиjе, тражећи приjем Косова у ЕУСАИР, преноси ХРТ.

Подсјећа се да jе ЕУСАИР форум на коjем учествуjу Хрватска, Словениjа, Италиjа, Грчка, Србиjа, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македониjа, Албаниjа и Сан Марино, а покренула га jе 2014. године Европска комисиjа како би се земље кандидати и потенциjални кандидати приближили чланству у ЕУ.

Тих 10 земаља коjе излазе на Jадранско и Jонско море, или се налазе у њиховом залеђу, окупиле су се на годишњоj конференциjи у Тирани од 16. до 18. маjа.

За приjем нових чланица потребна jе сагласност свих 10 чланица ЕУСАИР.

- У складу са међународним правом и повељом УН, Косово и Метохиjа jе саставни дио Републике Србиjе, као пуноправне чланице УН. Сва релевантна питања у вези са Косовом и Метохиjу у оквиру Србиjе, садржана су у резолуциjи СБ УН 1244 - написало jе Министарство спољних послова Србиjе у меjлу послатом агенциjи Хина.

У саопштењу МИнистарства се "скреће пажњу да дјелови териториjа земаља учесница ЕУСАИР, не могу истовремено бити и учесници Стратегиjе, jер земље чиjи су саставни дио, то већ jесу".

У наведеном смислу, ниjе логично да Косово и Метохиjа, као саставни дио Србиjе, одвоjено буде део ЕУСАИР, додаjе се.

Предсједавање ЕУСАИР оваj месец преузела jе БиХ, док 1. jуна 2023. године jедногодишње предсједавање преузима Хрватска.

Краснићи jе у недељу у разговору за Хину рекао да веруjе да ће Хрватска подржати аспирациjу Косова.

Из Европске комисиjе поручили су да би се ЕУСАИР могао даље ширити, али да улазак земаља не зависи од њих, него о пристанку свих 10 чланица, а да Србиjа блокира улазак Косова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:50