/ - FOTO: LAZAR RUžIć
07/05/2023 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija tuguje i ispraća stradale, cvijeće i svijeće na mjestima zločina

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana

Danas je treći dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Građani širom Srbije i regiona odaju poštu stradalima u dvije masovne pucnjave.

Danas će biti sahranjeno troje stradalih u Duboni. Na beogradskim grobljima juče su sahranjena četiri učenika i radnik obezbjeđenja škole na Vračaru. Petorica mladića sahranjena su u Malom Orašju, prenosi RTS.

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte minutom ćutanja.

U tišini se na mjestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mjestima, pale se svijeće, polaže se cvijeće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigdje i nikada ne ponove.

Građani mogu da se upišu u knjigu žalosti ispred škole "Vladislav Ribnikar". Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova. Širom regiona građani odaju poštu i pale svijeće žrtvama masovnih zločina, a u ambasadama Srbije otvorene su knjige žalosti.

Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbjeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi. Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava.

U srijedu, u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", učenik razreda ubio je osmoro učenika i radnika obezbjeđenja, i ranio šestoro đaka i jednu nastavnicu.

Ni punih 36 sati nakon tragedije na Vračaru, desilo se novo masovno ubistvo u Srbiji – naoružani mladić Uroš B. (21) ubio je osam ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca. Osumnjičeni za masovno ubistvo priznao je izvršenje krivičnih djela i njemu je određen pritvor.

Povrijeđeni u dvije nezapamćene tragedije zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Smederevu.

U zločinima u školi na Vračaru i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva četiri osobe su u kritičnom stanju. Dvoje je otpušteno iz bolnice, ostali su stabilno. Povrijeđeni u smederevskoj bolnici van životne opasnosti.

Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Vlada Crne Gore proglasila dan žalosti za nedjelju, 7. maj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije u petak da će nakon dvije tragedije po hitnom postupku biti donijete mjere kojima će, kako je rekao, biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:44