Jens Stoltenberg / - EPA-EFE
20/11/2023 u 10:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg nakon sastanka u Sarajevu: Zabrinuti smo zbog retorike podjele i uticaja Rusije

Na početku obraćanja se zahvalio na toploj dobrodošlici te otkrio da su razgovarali o sigurnosnoj situaciji i prijetnjama stabilnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon sastanka sa delegacijom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kazao je kako je zabrinut zbog retorike podjela u našoj zemlji, ali i zbog ruskog uticaja, prenosi Klix.ba.

Na početku obraćanja se zahvalio na toploj dobrodošlici te otkrio da su razgovarali o sigurnosnoj situaciji i prijetnjama stabilnosti.

- Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim uticajem, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku -  istakao je Stoltenberg.

Zatim je govorio o podršci NATO-a Bosni i Hercegovini te nastojanjima da se dobri odnosi ojačaju.

- Mi smo izuzetno predani sigurnosti i stabilnosti ovom regionu. Vi znate da smo godinama tome predani jer vaša država ima značaj za cijeli region Zapadnog Balkana. Stoga jačamo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji EU Althea. Ostajemo predani uspjehu te misije i pozdravljamo produženje misije u Vijeću sigurnosti UN-a -  kazao je.

Navodi da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

- Podržavamo vaša reformska nastojanja kao i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti. To će ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti -  kazao je.

Dodao je kako svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez umiješanosti sa strane te pohvalio BiH u dosadašnjim reformama.

- Želim pohvaliti BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU -  poručio je te još jednom zahvalom završio obraćanje na kojem nisu dozvoljena pitanja novinara.

Stoltenberg je u Sarajevo stigao sinoć gdje je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon današnjeg sastanka sa delegacijom Vijeća ministara BiH, među kojima su bili predsjedavajuća Borjana Krišto, ministri Elmedin Konaković i Zuksan Helez te zamjenik ministra Josip Brkić. Stoltenberg planira obići i NATO bazu u Butmiru. Ranije se sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:03