Ilustracija / Shutterstock
09/01/2024 u 11:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uništene vjekovne šume, ilegalno posječena drva na Kosovu prodata u Srbiji, a ona iz Srbije na Kosovu

Područje Leposavića, područje Merdara i područja oko jezera Gazivode spadaju u područja koja su najviše oštećena nelegalnom sječom

Vjekovne šume u planinskim pograničnim oblastima između Kosova i Srbije su u velikoj mjeri uništene od 1999. godine. Snimci dronom dokazuju ekološki zločin, dok istraga Kalza (Kallxo) otkriva da su nelegalno posječena drva na Kosovu prodata u Srbiji, a nelegalno posječena drva u Srbiji prodata na Kosovu.

Područje Leposavića, područje Merdara i područja oko jezera Gazivode spadaju u područja koja su najviše oštećena nelegalnom sječom. Vlade Kosova i Srbije nisu dale podatke o šteti koja je pričinjena, ali ekolozi ovog područja i policija potvrđuju ogromnu štetu po životnu sredinu, piše Kalzo, a prenosi KoSSev.

Leposavić je među planinskim oblastima u zemlji. Uništavači životne sredine su se bavili sječom šuma, a drvo se prodavalo nekad u Srbiji, nekad na Kosovu. Snimci dronom dokazuju da su čitave površine na ovom prostoru sravnjene, a šume su ostale samo sa žbunjem, dok je prodaja drveta omogućena zahvaljujući dozvolama koje su izdale „paralelne“ vlasti Srbije na Kosovu. Vlada Srbije odbila je da odgovori na zahtjev Kalza za podatke o količini drva koja je dozvoljena za sječu na ovom području.

Na snimcima sa drona se vidi da su na području posječenog drveća prvo otvoreni putevi za prolazak transportnih vozila. Mještani Leposavića i Zubinog Potoka koji su bili svjedoci masovne sječe tamošnjih šuma ne govore javno o ovoj pojavi, ali pokazuju da je ta pojava počela od 1999. godine.

„Vidiš li te puteve? Svi su otvoreni samo da bi se olakšala sječa šume“, kaže meštanin tog kraja koji je želio da ostane anoniman.

Veton Eljšani iz Kosovske policije potvrđuje da su naišli na neku tešku mehanizaciju, koja je korišćena u tom području za čišćenje puta za sječu drva.

„Naišli smo na neke mašine koje se koriste za otvaranje puteva, ali i za transport posečenog drveta“, kaže Eljšani.

Područje je uništeno, dok Agencija za šumarstvo Kosova nije u mogućnosti da kontroliše sječu.

Naime, drveće posječeno oko Gazivoda odvozi se u druge djelove Kosova, gdje se onda legalizuje.

Veton Eljšani iz Kosovske policije jedno vrijeme je bio na čelu Pećke policije i tamo je rukovodio akcijama protiv ilegalnih sječa šuma.

On kaže da se organizacija sječe u okolini Gazivoda razlikuje od ostalih područja.

„Ono što su mi rekli je da imamo kontakt sa šumarima, kojih je u veoma malom broju, a sistem nije isti kao na primjer u Rugovi, ili u drugim djelovima Kosova. U drugim sredinama ima šumara, koji izlaze na ranije određeno mjesto i daju se pečati na naznačenom mjestu gdje se sječe šuma“, kaže Eljšani.

Kaže da je drugačije u području Zubinog Potoka, jer se drveće siječe u dubokim predjelima i transportuje u selo gdje dobijaju i pečate šumara.

„Oni na primjer, čekaju drva u Previ ili u Preseku, kod granice, tamo kod Brnjačkog mosta, dok donose drva u selo Prevlak i tu dolazi šumar i daje im pečate ‘čekiće’ i oni nastavljaju prema gradu Istoku i kada smo pitali zašto funkcioniše u ovom obliku, rekli su nam da nema mogućnosti da šumar bude na svim tim mjestima u isto vrijeme“, naglašava Eljšani.

Ilegalna prodaja drveta iz Leposavića na području Niša ili prodaja drveta iz Zubinog Potoka do Istoka nisu jedini primjeri kada nelegalno posiječeno drvo završi na tržištu.

Na području Podujeva državljani Albanije organizovano odlaze u Srbiju i sijeku drva. Ova pojava nije prošla bez problema, pošto je bilo i hapšenja lica koja sijeku šumu i pucanja iz oružja između njih i pripadnika policije ili Vojske Srbije.

MUP Srbije je 2022. godine saopštio da je uhapsio dvojicu Albanaca u pograničnom području nakon što su uhvaćeni kako sijeku drva u selu Dabinovac.

Međutim, dugo granično područje je teško kontrolisati. Besim Uka, ekolog iz podujevskog sela Repa, kaže da Albanci u Srbiji seku drva oko 10 godina.

„Sada u ovo zimsko doba, malo staje sječa, ali se ponovo nastavlja, međutim, malo je državne imovine ostalo u našem selu jer su posjekli, ali oni sjeku i na teritoriji Srbije. Negdje već 10 godina tamo sijeku i šalju po čitavom Kosovu. 90 odsto tih drva je sa teritorije Srbije, jer na našoj teritoriji nije ni ostalo šume, uništili su je. Sada je počela malo da raste“, kaže Uka.

Prema njegovim riječima, sječa šume od strane kosovskih Albanaca na teritoriji Srbije je počela kada je uništena šuma sa ove strane granice.

Vlada Srbije nije dala podatke o kontu i šteti od ovih sječa, dok prema zvaničnim podacima Kosova, količine zaplenjenog drveta nisu velike.

Prema podacima do kojih je došla Kosovska agencija za šumarstvo, na području Mitrovice zaplijenjeno je 410,60 kubnih metara, dok je na području Prištine, gdje je i Podujevo, oduzeto ukupno 180,80 kubnih metara drva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KOSOVOSRBIJAŠUME
28. april 2024 17:41