Zagreb / - фото: РТРС
14/05/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zagreb mijenja nazive 10 ulica koje su nazvane po osobama povezanim s NDH

U dokumentu navode se imena 25 pojedinaca povezanih s NDH koji u Hrvatskoj, u pojedinim mjestima i gradovima, imaju svoje ulice i trgove, pa i spomenike

U zagrebačkim ĉetvrtima Pešćenica-Žitnjak, Gornja Dubrava, Črnomerec i Trnje ide se u izmjenu imena ukupno 10 ulica koje su nazvane po osobama povezanim s NDH, odlučio je Odbor za imenovanja trgova i ulica zagrebačke Gradske skupštine.

Radi se o promjeni imena ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića u četvrti Pešćenica - Žitnjak, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića na Črnomercu, ulice Vladimira Jurčića u Gornjoj Dubravi i Petra Grgeca na Trnju, prenosi Index.

Zeleno svjetlo preimenovanjima dao je u petak skupštinski odbor, čija je predsjednica Rada Borić istakla da je sve pokrenuto na inicijativu Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i Svjetskog jevrejskog kongresa. Oni su se ranije obratili svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i Zagrebu, s popisom ulica i trgova koji nose ime pojedinaca povezanih s ustaškim režimom. 

U poslatom dokumentu, navode se imena 25 pojedinaca povezanih s NDH koji u Hrvatskoj, u pojedinim mjestima i gradovima, imaju svoje ulice i trgove, pa i spomenike.  

Jedino su se u Gornjoj Dubravi, u čijem gradskom vijeću većinu ima opozicija, usprotivili predlogu za preimenovanjem. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:40