Nemo Švajcarska / - FOTO: PRTSC/EUROSONG
12/05/2024 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zagreb Prajd: Pobjedu Nema na Evroviziji građani koriste za širenje govora mržnje protiv nebinarnih osoba

Nevladina organizacija Zargeb Prajd reagovala je na govor mržnje proširen na društvenim mrežama u Hrvatskoj poslije pobjede na sinoćnoj Pjesmi Evrovizije predstavnika Švajcarske Nema, koji se javno deklarisao kao nebinarna osoba.

- Pobjedu Švajcarske i Nema na Pjesmi Evrovizije značajan broj hrvatskih građana i građanki koristi kao priliku da na društvenim mrežama, bez ikakve zadrške i besramno, šire govor mržnje protiv nebinarnih, trans i rodno nenormativnih osoba - saopštio je Zagreb Prajd.

Ta organizcija navodi da je uslijedila „provala komentara u kojima se dovodi u pitanje pravo na postojanje i dostojanstvo nebinarnih i trans osoba, a istovremeno se nerijetko i poziva na ulično nasilje, a kao uzor prizivaju zločinački fašistički i nacistički režimi“.

Zagreb Prajd je u saopštenju pozvao sve medije da „temi rodne nebinarnosti pristupaju etički, odgovorno, informirano i bez senzacionalizma“.

(VIDEO) Pobjednik Evrovizije slomio trofej na sceni, zadobio i povredu ruke

Od digitalnih medija i svih medija koji svoje sadržaje objavljuju i na društvenim mrežama zatraženo je da, u skladu sa zakonom uklanjaju i nadležnim institucijama prijavljuju sve komentare koji koriste protivzakonit govor mržnje i pozivaju na fizičko i institucionalno nasilje protiv nebinarnih i trans osoba.

Švajcarska pobijedila na Eurosongu, Hrvatska osvojila drugo mjesto

Takođe, Zagreb Prajd podsjeća na obavezu po Zakonu o elektronskim medijima da mediji preduzmu sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji podstiče na nasilje ili mržnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jun 2024 18:34