/ - FOTO: EPA
20/07/2023 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Položaj Srba na Kosovu tragičan

Kurti zgazio Briselski sporazum, smatra Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je položaj srpskog stanovništva na Kosovu težak, čak tragičan, jer nastavlja da se pogoršava, prenosi Sputnjik.

Zaharova je ukazala da "kosovske vlasti fanatično nastoje da taj dio Srbije pretvore u čisto albansku teritoriju".

- O opstanku Srba ni ne misle uprkos sasvim suprotnim izjavama. U cilju ispunjenja svojih ciljeva Priština koristi čitav arsenal represivnih sredstava - od diskriminacionog zakonodavstva do policijskih upada poput nacističkih, čije su žrtve nezaštićeni lokalni stanovnici, uključujući decu. Tzv. kosovski premijer je bukvalno zgazio Briselski sporazum, diskreditovao dijalog pod okriljem EU, srpske organizacije proglašava terorističkim organizacijama, dok su sjever Kosova okupirali pripadnici kosovske policije. Sve je to krajnje tragičan razvoj situacije- rekla je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi Kosovoonline.

Prema njenim riječima, američki i evropski posrednici nastavljaju da "imitiraju mirovnu aktivnost, bave se traganjem za pravednim rešenjem, pravednim u skladu sa njihovim interesima, ali sve što preduzimaju, čak ni ono što je usaglašeno po NATO osi, nije usklađeno sa Prištinom jer ono što Priština radi je čist šovinizam".

- Jezivi, tragični šovinizam. Sve to vodi ka produbljivanju krize. Ponekad se čini da je Kurti dosadio Zapadu, povremeno sa Zapada stižu kritike na njegov račun, uvode se neka beznačajna ograničenja ali nema nikakve sumnje da je Zapad uvijek bio i dalje je usmjeren protiv Srba čiji su interesi za njih sekundarni, a njihovo postojanje za Zapad, uključujući i neke visoke zvaničnike, predstavlja skoro pa grešku- navela je ona.

Prema riječima Zaharove, to je možda i taktika da se, spolja gledano, distanciraju od kosovskog ekstremizma i da se Beogradu pruže lažne nade da SAD i EU žele Srbiji dobro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:18