/ FOTO: FRONTEX
03/11/2023 u 10:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadni Balkan tokom septembra najaktivnija ruta migranata

U septembru je otkriveno 51.500 neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU, što je porast od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Broj otkrivanja neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU porastao je za 17 odst u prvih devet mjeseci 2023. na 279.350, što je najveći ukupan broj u periodu od 2016. godine prema preliminarnim proračunima Fronteksa.

- Srednji Mediteran je do sada ove godine činio jedno od svaka dva otkrivanja na vanjskim granicama EU. Ipak, broj prelazaka u regionu pao je za trećinu u odnosu na prethodni mjesec, a Zapadni Balkan je u septembru preuzeo mjesto najaktivnije migratorne rute,  2.750 stalnih oficira i osoblja Fronteksa uključeno je u različite operacije pružanja podrške državama članicama i susjednim zemljama u zaštiti vanjskih granica EU i borbi protiv kriminala- navode iz Fronteksa.

U septembru je otkriveno 51.500 neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU, što je porast od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Centralni Mediteran zabilježio je pad broja dolazaka iz mjeseca u mjesec.

Zapadnoafričke i istočnomediteranske rute takođe će imati više prelaza 2023. Tri najveće nacionalnosti na svim rutama ove godine: Sirija, Gvineja, Obala Slonovače.

- Centralni Mediteran ostaje najaktivnija ruta u EU ove godine, s više od 131.600 detekcija koje su prijavile nacionalne vlasti u prva tri kvartala 2023. To je najveći ukupni iznos na ovoj ruti u ovom periodu od 2016. godine. Nažalost, morski prelazi ostaju izuzetno opasni. Prema podacima IOM-a, do sada su ove godine na Mediteranu nestale više od 2.384 osobe, a velika većina na ruti Centralnog Mediterana. Tokom perioda januar-septembar, ruta zapadnog Balkana, druga najaktivnija ruta sa više od 81.800 otkrivanja, zabilježila je pad od 23 odsto, velikim dijelom zbog strože politike viza-pojašnjeno je iz Fronteksa,

Broj neregularnih prelazaka Lamanša prema Velikoj Britaniji pao je za 12 posto u prvih devet mjeseci na preko 46 500.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:48