/ FOTO: FRONTEX
14/02/2023 u 17:51 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadnobalkanska ruta jedna od najkritičnijih: 5.751 ilegalni prelazak tokom januara

Prema novom sporazumu između Crne Gore i EU o operativnim aktivnostima, Frontex će proširiti svoju nadležnost i na granice prema Albaniji, Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini

U januaru je na vanjskim granicama EU otkriveno više od 13.200 neregularnih graničnih prelaza, što je za 12 posto manje nego prije godinu dana. Kako pokazuju preliminarni podaci FRONTEXA, to je velikim dijelom zbog loših vremenskih uslova na nekim morskim rutama.

Zapadnobalkanska ruta na udaru: 145.600 ilegalnih prelazaka tokom prošle godine

- U januaru je otkriveno 13.200 neregularnih graničnih prelaza, 43 odsto svih neregularnih ulazaka dogodilo se preko Zapadnog Balkana, odnosno njih 5.751. Evidentirano je povećanje nelegalnih prelazaka granica od 49 odsto u centralnom Mediteranu u januaru. Najčešće prijavljivani državljani Afganistana, Obale Slonovače, Gvineje i Sirije- podaci su FRONTEXA.

Agencija je 2022. godine prijavila oko 330.000 neregularnih graničnih prelaza na vanjskoj granici EU, što je najveći broj od 2016.

image
FOTO: FRONTEX

Zapadnobalkanska ruta i dalje predstavlja najveći broj svih prelaza, 43 odsto od ukupnog broja u januaru, iako je situacija u odnosu na prošlu godinu uglavnom ostala nepromijenjena, 5 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Maloljetnici bez pratnje su veoma ranjiva grupa i suočiće se sa raznim rizicima, uključujući nasilje, zloupotrebu i eksploataciju duž ruta migracije prema Evropi i unutar Evrope. Prikriveno krijumčarenje ilegalnih migranata u vozilima najčešća je praksa za omogućavanje ilegalne imigracije na Zapadni Balkan i u susjedne zemlje

image
FOTO: FRONTEX

Podsjećanja radi, iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je nedavno Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

image
- FOTO ILUSTRACIJA: FRONTEX

Važećim Sporazumom od jula 2020., Frontex pomaže Crnoj Gori u kontroli granica sa članicama Evropske unije, Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priliva migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja. Prema novom sporazumu između Crne Gore i EU o operativnim aktivnostima, Frontex će proširiti svoju nadležnost i na granice prema Albaniji, Kosovu, Srbiji, te Bosni i Hercegovini.

image
- FOTO: FRONTEX TWITTER

"Novim sporazumom Savjet Evropske unije predviđa proširenje nadležnosti Frontexa i to na granicama Crne Gore sa zemljama odakle je najveći priliv migranata i nedozvoljenih prelazaka državne granice", navodi se u Vladinom dokumentu usvojenom 26. januara.

Nacrt teksta sporazuma podrazumijeva, između ostalog, raspoređivanje timova na kopnenoj, morskoj i vazdušnoj granici, te da se aktivnosti mogu odvijati i u zoni crnogorskog susjedstva.

image
- FOTO ILUSTRACIJA: FRONTEX
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:03