Kosovska policija / SHUTTERSTOCK - FOTO: ŠUTERSTOK
08/12/2022 u 22:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvaničnik SAD-a: Odložiti izbore na sjeveru Kosova zbog tenzija

Izbori za predsjednike četiri opštine na severu – Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, zakazani su za 18. decembar

Pomoćnik državnog sekretara SAD Derek Čolet rekao je večeras da bi zbog tenzija poslednjih dana trebalo odložiti izbore za predsjednike četiri opštine na sjeveru Kosova.

- Jasno smo rekli da nije pravo vrijeme za izbore s obzirom na osjetljivost trenutka i videli smo nasilje u poslednja 24 sata. Napeto je vrijeme i želimo da budemo sigurni da postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kosovo je multietnička demokratija, poput Sjedinjenih Država. Zato smatramo da ove izbore treba odložiti dok ne dođe vrijeme i kada mogu da se održe bez podsticanja nestabilnosti i nasilja, rekao je on „Glasu Amerike“.

(VIDEO) Napeto na Kosovu: Između 200 i 300 kosovskih specijalaca ušlo u Sjevernu Mitrovicu

Dodao je da su „SAD ponosne na posao koji su uradile za 20-ak godina na uspostavljanju demokratije na Kosovu i želimo da rad na tome podržimo i sačuvamo“.

- Biću tamo (na Kosovu) sledeće nedelje i to će biti jedna od glavnih tema u razgovorima s predsjednicom i premijerom, dok čekamo da radimo na zajedničkom putu napijred, rekao je Čolet.

Izbori za predsjednike četiri opštine na severu – Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, zakazani su za 18. decembar.

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici su u utorak nepoznata lica šok-bombama i hicima u vazduh napala opštinske izborne službenike i kosovske policajce dok su pokušavali da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:35