Nova otkrića arheologa / Shutterstock
25/12/2023 u 20:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Arheolozi u Rimu ispod Palatinskog brda otkrili potpuno očuvane raskošne mozaike

Odaja za koju arheolog Ruso kaže da je „dragulj“ bila je otvorena banket sala sa pogledom na baštu, vjerovatno korišćena tokom ljeta za zabavu gostiju.

Arheolozi su u Rimu, poslije petogodišnjeg iskopavanja, ispod Palatinskog brda otkrili raskošnu salu za bankete, koja datira iz prvog ili drugog vijeka prije nove ere, sa velikim, netaknutim zidnim mozaicima jarkih boja.

Procijenjeno da je sala stara oko 2.300 godina, a dio je veće aristokratske vile, koja se nalazi u blizini Rimskog foruma, a iskopava se od 2018. godine, prenosi Si-En-En.

Dugačak skoro pet metara i sa prikazima vinove loze, listova lotosa, trozupaca, truba, šljemova i mitoloških morskih stvorenja, za izradu mozaika su korišćeni sedef, školjke, korali, krhotine obojenog stakla i mermer, a uokvireni su polihromnim kristalima i egzotičnim staroegipatskim plavim pločicama.

Ono što ovo otkriće čini neuporedivim nije samo nevjerovatna očuvanost mozaika, već i njegova dekoracija, koja sadrži i scene proslavljenih pomorskih i kopnenih bitaka, rekla je čelnica Arheološkog parka Koloseum Alfonsina Ruso.

Prikazi bitaka na mozaiku iznenadili su tim koji radi na projektu, jer je naslikan priobalni grad opasan zidinama sa vidikovcima i lođama, za šta Ruso kaže da bi mogla biti i stvarna lokacija. Prikazane su i scene jedrenjaka sa podignutim jedrima, pored mitskih morskih čudovišta koja gutaju neprijateljske brodove.

Arheolozi pokušavaju da utvrde da li delikatne i u to vrijeme skupe koralne grane potiču iz Sredozemnog ili Crvenog mora, a rijetko korišćena plavkasta staklena pasta, koja se takođe nalazi na mozaicima, vjerovatno je iz drevnog egipatskog grada Aleksandrije, vjeruje tim.

Ova banket sala, koja ima 25 kvadratnih metara, samo je dio prostora unutar „domusa“, koji se prostire na nekoliko spratova, rekla je Ruso u intervjuu za Si-En-En.

On ja istakla da je u tom periodu, kada su moćne plemićke porodice naseljavale brdo Palatin, bilo uobičajeno da se bogati dekorativni elementi koriste kao simbol za pokazivanje raskoši i visokog društvenog položaja.

Odaja za koju Ruso kaže da je „dragulj“, bila je otvorena banket sala sa pogledom na baštu, vjerovatno korišćena tokom ljeta za zabavu gostiju.

Načelnik laboratorije za mozaike na rimskom Univerzitetu Marko Rosi istakao je da ove ljetnje banket sale nisu bile samo mjesto gdje bi domaćini i gosti odlazili da se opuste, već pokazuju rang i bogatstvo njihovog vlasnika.

Mozaici se obično nalaze na podovima, ali ovaj se nalazi na čitavom zidu i nevjerovatno je očuvan. Nije uništen, što se dešava nekim mozaicima na tlu, i uprkos tome što je veoma delikatan, uopšte nije oštećen tokom vjekova, rekao je Rosi i dodao da je otkriće čitavog zidnog mozaika izuzetno rijetko.

Iako ovo otkriće ima mnogo tajni koje tek treba otkriti – na primjer, zašto je imanje napušteno i kada – Ruso vjeruje da postoji jedna nepoznanica koju bi arheolozi mogli relativno brzo da riješe: identitet njegovog vlasnika, vjerovatno rimskog senatora.

Ta osoba je bila toliko bogata da je mogla da priušti da uveze tako dragocjene elemente iz cijelog carstva da bi ukrasila ovu vilu. Za sada nismo pronašli ništa što bi otkrilo identitet vlasnika, ali vjerujemo da bi nam više istraživanja moglo omogućiti da precizno odredimo tu plemićku porodicu, kazao je Ruso.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:34