Belgijska zastava / - BELGIJSKA ZASTAVA
21/06/2022 u 15:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Белгија враћа у земљу мајке и децу из Сирије

Обављени су ДНК тестови како би се правилно идентификовала веза између мајки и дјеце која су се вратила у уторак

Белгијске правосудне власти саопштиле су да су вратиле у земљу шест жена белгијског држављанства које су држане у сиријском логору за странце, повезане са екстремистима Исламске државе, заједно са 16 дјеце.

Федерално тужилаштво саопштило је да је то друга операција репатријације ове врсте након оне која се догодила у јулу 2021. године, када су белгијске власти вратиле шест мајки и 10 дјеце.

У саопштењу је наведену да су дјеца рођена између 2010. и 2019. године и да су одмах одвојена од мајки по доласку у ваздухопловну базу Мелсбрук.

- Међу њима је и сироче оца Белгијанца. Ова дјеца су одмах збринута од стране надлежних омладинских служби и тужилаштва, саопштено је.

Пребацивање из Сирије омогућено је прошлогодишњом одлуком белгијске владе да дозволи повратак мајкама које су јасно изразиле жељу да се врате и које су се јасно оградиле од екстремистичке идеологије. Обављени су ДНК тестови како би се правилно идентификовала веза између мајки и дјеце која су се вратила у уторак.

Све жене на последњем лету осуђене су у Белгији на до пет година затвора и ухапшене су по доласку. Њихова дјеца ће неко вријеме остати под медицинским надзором.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:33