/ - SRDJAN_BOLJEVIC
30/11/2022 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BMW gradi fabriku baterija u Mađarskoj

Iz BMW-a su rekli da će novo postrojenje na oko 140 hiljada kvadratnih metara zapošljavati dodatnih 500 radnika, a olakšaće implementaciju platforme Neu Klasse, posebno logistički

BMW će udvostručiti ulaganje u mađarsku fabriku u Debrecinu na čak dvije milijarde eura.

Naime, izgradiće dodatne proizvodne kapacitete za sklapanje visokonaponskih baterija, izvještava Automotive News Europe.

Iz BMW-a su rekli da će novo postrojenje na oko 140 hiljada kvadratnih metara zapošljavati dodatnih 500 radnika, a olakšaće implementaciju platforme Neu Klasse, posebno logistički, prenosi B92.

Član Uprave BMW-a zadužen za proizvodnju, Milan Nedeljković, kazao je da u Debrecinu grade najnapredniju fabriku na svijetu.

-S našom iFACTORY postavljamo nove industrijske standarde za proizvodnju vozila. Naša ulaganja naglašavaju naš sistemski pristup implementaciji e-mobilnosti- rekao je Nedeljković.

Početak proizvodnje automobila i baterija planiran je za kraj 2025, kada BMW namjerava ozbiljnije da ugrozi Teslu na tržištu električnih automobila. S novom platformom za električne pogone BMW planira da prepolovi troškove ćelija te poveća obim i brzinu punjenja 30 odsto u odnosu na aktuelne modele.

BMW-ov izvršni direktor, Oliver Cipse rekao je da će se inicijalno fokusirati na električne modele za srednji premijum segment, kao što je serija 3.

BMW trenutno sastavlja baterije na tri lokacije u Njemačkoj, kao i u američkim pogonima u Spartanburgu te fabrici Šenjang u Kini. Nabavljaće baterije u Evropi od kineskih proizvođača CATL i EVE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:48