/ ILUSTRACIJA - FOTO: SHUTTERSTOCK
28/07/2023 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanske novine: Albanci su lideri trgovine drogom u Velikoj Britaniji

U izvještaju se navodi da je poslovanje visoko profesionalno, s obzirom na to da se kontroliše "uz određeni stepen transnacionalne koordinacije, pored formiranja direktnih odnosa sa dobavljačima u Latinskoj Americi"

Albanske bande predvode trgovinu drogom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji", ovim je riječima počeo članak britanskog lista " The European Conservative" koji optužuje albanske bande za povećanje upotrebe kokaina na Zapadu.

Strani mediji i dalje pišu o albanskim kriminalnim grupama koje kontrolišu međunarodni promet droga, prenosi Lapsi.al.Prema britanskom ‘Evropskom konzervativcu‘, u globalnom izvještaju organizacije o kokainu za 2023., albanske bande su opisane kao "veoma aktivne" u primanju pošiljki droge širom zapadne Evrope. On dodaje da oni sada "ostvaruju značajnu kontrolu" nad cijelim britanskim tržištem droge.

Čak se i u Italiji "grupe koje govore albanski" navode zajedno sa ozloglašenom kriminalnom organizacijom "Ndrangheta", koja je početkom ove godine bila meta velike evropske anti-kriminalne operacije. Izvještaj UN-a navodi da bi ovdje i u Irskoj, gdje je "albanski organizovani kriminal počeo da uspostavlja svoje prisustvo u zemlji", sve veća dominacija albanskih bandi "mogla dovesti do nasilnih sukoba u budućnosti" sa lokalnim organizacijama.

Sada se smatra da je to "pogodilo" ciljana ubistva u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji od 2015. "Ovi sukobi", navodi se u izvještaju, proširile su se na nekoliko zemalja EU, a izolovana ubistva prijavljena su u Austriji, Njemačkoj, Grčkoj, Holandiji i Španiji. Međutim, čini se da balkanske kriminalne grupe koriste selektivno nasilje, umjesto da ga koriste neselektivno.

Ubistva mogu uglavnom uticati na one koji odluče da budu uključeni u prodaju droge, ali trgovina se u cjelini ‘oslanja‘, kao što izvještaj jasno pokazuje kada se govori o tržištu droge u Ujedinjenom Kraljevstvu, ‘na eksploataciji ranjivih ljudi, uključujući mlade‘.

U izvještaju se navodi da je poslovanje visoko profesionalno, s obzirom na to da se kontroliše "uz određeni stepen transnacionalne koordinacije, pored formiranja direktnih odnosa sa dobavljačima u Latinskoj Americi".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:47