Prag, nezapamćeno masovno ubistvo (sa mjesta događaja) / - FOTO: EPA
21/12/2023 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Češka policija: Otac napadača pronađen mrtav, pucnjava nije povezana s terorizmom

Napadač je inspirisan sličnim strašnim napadom u Rusiji, a imao je dozvole za nošenje oružja raznih vrsta, ne samo puške iz koje je pucao danas, saopštio šef policije

Češka policija saopštila je da je napadač na Univerzitetu u Pragu bio 24-godišnjak iz sela udaljenog 21 kilometar pronađen mrtav.

Policija je tragala za njim i prije pucnjave, pošto je u mjestu Kladnu kraj Praga nađen ubijen njegov otac, a policija je pretpostavljala da mladić želi da se ubije, saopštio je šef Policije Češke Martin Vondrouš.

- Oko podne smo dobili informaciju da se 24-godišnji mladić iz sela Hustounj kraj Kladna povjerio da se sprema da sebi oduzme život. Zatim je je u tom selu otkriven mrtav otac mladića. Pošto je imao predavanje na Filozofskom fakultetu u Pragu policija je evakuisala tu zgradu, ali ga nije našla - kazao je šef policije.

Napadač se, međutim, kasnije pojavio u obližnjoj glavnoj zgradi fakulteta i otvorio vatru na studente, a zatim pred policijom pobjegao na krov, gdje je oduzeo sebi život.

Kako je saopštio šef policije, napadač je inspirisan sličnim strašnim napadom u Rusiji, a imao je dozvole za nošenje oružja raznih vrsta, ne samo puške iz koje je pucao danas.

- To je suludi čin koji Češka nije zabeležila u svojoj istoriji, nešto čega se plašimo. Čovjek ima probleme i osim što oduzme sebi život oduzme ga i drugima. Ne postoje nikakve indicije da taj akt ima vezu sa međunarodnim terorizmom - kazao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

(VIDEO) Pucnjava na Univerzitetu u Pragu: Najmanje 15 mrtvih, 24 osobe povrijeđene

Policija je zatvorila Trg Jana Palaha na kome se nalazi pomenuti fakultet Karlovog univerziteta, obližnji most ali i oko pola kilometra udaljen stari Karlov most na kome je u ovo doba godine mnoštvo turista. Iz zgrade fakulteta evakuisani su svi studenti i nastavnici koji su se tokom pucnjave zabarikadirali u prostorijama, a pirotehničari provjeravaju da li je u zgradi bomba.

Zbog dojave da je podmetnuta bomba policija je večeras evakuisala i Gradsku biblioteku koja se nalazi u istom kvartu Praga. Češki premijer Petr Fijala odmah se vratio u Prag gde je sazvao hitnu sjednicu vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:15