Suša u Evropi epskih razmjera / - SKRINšOT
23/08/2022 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK: Ovogodišnja suša u Evropi najteža u posljednjih pola vijeka

Ozbiljan manjak padavina utiče na usjeve i povećava opasnost od požara, na rijeke, energetski sektor i riječni promet, konstatuje Evropska komisija

Evropski mediji navode da je suša u Evropi epskih razmjera

Ovogodišnja ljetnja suša u Evropi najduža je u posljednjih 500 godina, a sve ukazuje da će imati velike posljedice na evropsku ekonomiju, ocjenila je Evropska komisija u danas objavljenom dokumentu o suši u Evropi ovog ljeta.

"Ozbiljan manjak padavina utiče na usjeve i povećava opasnost od požara. Takođe je uticao na rijeke odnosno na energetski sektor i riječni promet", konstatuje Evropska komisija.

Ističe da je "uticaj klimatskih promjena svake godine je sve evidentniji".

"Radimo ruku pod ruku sa naučnicima na mapiranju i proučavanju trenutne krize s najboljom dostupnom tehnologijom, iz svemira i sa zemlje. EU predvodi napore za zaštitu naše okoline i građana", navedeno je iz Evropske komisije.

Situacija sa sušom u mnogim dijelovima Evrope i dalje je ozbiljna, navodi se u izvještaju Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC) 'Suša u Evropi - avgust 2022.'i ažuriranoj procjeni stanja suše u Evropi na osnovu podataka i analiza evropske Opservatorije za sušu.

U kratkom sižeu dokumenta kažu da je u julu 64 posto Evrope unije bilo pod upozorenjem ili u stanju pripravnosti. U 47 posto EU je na stanju upozorenje za sušu što znači da je padavina manje nego inače i da je vlažnost tla znatno umnjena, 17 posto EU je u stanju pripravnosti što znači da i vegetacija i usjevi pokazuju negativne posljedice suše.

"Kombinacija jake suše i toplotnih talasa stvorila je neviđen pritisak na vodu u cijeloj EU. Trenutno primjećujemo sezonu šumskih požara koja je osjetno iznad prosjeka, a veliki je i uticaj na opstanak i rast usjeva u žitnicama Evrope".

"Klimatske promjene nesporno su svake godine sve osjetnije. Evropska komisija i njeni naučnici neumorno rade na mapiranju i proučavanju krize s najboljom dostupnom tehnologijom, iz svemira i sa zemlje, i predvode napore za zaštitu okoline i naših građana od vanrednih situacija", kazala je predstavnica EK Marija Gabrijel, povjerenica za inovacije i istraživanje.

Evropski mediji pišu da je "suša u Evropi epskih razmjera -nema vode ni za ljude, ni za biljke, a nema ni rješenja na vidiku".

Prvi put u posljednja dva vijeka presušio je Dunav, a mnoga rječna korita u Evropi mjesecima su suva. Poljoprivredni proizuvođači ukazuju da će usjevi biti desetkovani. Toplotni talas koji je zahvatio Evropu traje tri mjeseca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:56